Zeemansvrouwen (1930)

Gezien: 12-9-2004

Zeemansvrouwen (1930), regie Henk Kleinmann, vertelt het verhaal van Mooie Leen(Josephine Schetser). Ze is in blijde verwachting van Lau (Raas Luijben), die al snel richting gevangenis moet voor een mislukte bankoverval. Mooie Leen weet zicht geen raad, totdat ze Willem ontmoet. Willem is bereid om met haar te trouwen en de kinderen te erkennen. Alles lijkt goed te gaan, totdat Lau terugkomt uit de gevangenis. Lau veroorzaakt ruzie tussen Willem en Leen, waarop nog de nodige verwikkelingen volgen (die ik hier niet ga verraden).

De film was bedoeld als de eerste Nederlandse geluidsfilm, maar door technische problemen en geldgebrek werd het de laatste Nederlandse stomme film. De film is echter verre van stom, de film is voor huidige begrippen voor een groot deel weliswaar primitief en simpel. Maar kwa cameravoering zitten er een aantal mooie sceneovergangen in, ook het gebruik van splitscreen shots is modern te noemen. De uitvoering ervan laat echter duidelijk te wensen over. Vaak ziet het tweede scherm er in eerste instantie uit als een vage vlek die niet goed is scherpgesteld. Het plot is simpel te noemen, met weinig uitwerking. Maar karakters uitwerken zonder dialoog is ook lastig. Het acteerwerk oogt overdreven, vooral de emoties worden wel heel dik aangezet.

In 1993 heeft Henny Vrienten er alsnog een spoor met muziek en dialoog bij gemaakt. De VPRO heeft hier in een aflevering van RAM aandacht aan besteed.. Het geluidsspoor is een mooie toevoeging bij de film, hoewel de stemmen vaak wat oppervlakkig klinken, zeker in verhouding tot de uitgebeelde emoties op beeld. Daarnaast is de muziek op het geluidsspoor erg hard in verhouding tot de dialogen.

De film is maandag 13 september 2004 nog te zien in filmhuis Movie W te Wageningen. De distributie wordt verzorgt door het Filmmuseum, maar enkel voor professionele verhuur.

Oordeel: 7 van 10

Groet, Krispijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.