The Return (2003)

Gezien: 19-09-2004, Filmhuis Movie W

The Return (2003) is een Russische film over zoontjes, die hun vader al 12 jaar niet gezien hebben. Na 12 jaar staat hun vader ineens op de stoep en neemt ze mee om een paar dagen te gaan vissen. De film komt langzaam op gang, doordat er weinig vertelt wordt over het hoe en waarom van de ontstane situatie. De kijker moet zelf maar zien te bepalen wat er aan de hand is en hoe dat zo gekomen is. De vader en de twee zoontjes spelen sterk, vooral de jongste zoon die niet sterke twijfels heeft of de man, die claimt z’n vader te zijn, ook daadwerkelijk z’n vader is.

De cameravoering is goed, met camerastandpunten die op het juiste moment wisselen tussen beklemmende close-ups en zo mogelijk nog beklemmender uitgezoomde beelden van drie mensen, die door een onmetelijk groot landschap reizen.

Wat op een gegeven moment wel gaat steken is het grote aantal onopgeheldere zaken. Geen enkel openstaand punt van het begin is aan het eind opgelost. Is de man in kwestie de vader van de jongens? Waar is hij 12 jaar geweest? Wat heeft hij al die tijd gedaan? Waarom komt hij terug? Wat zoekt hij op het eiland? Waarom is hij zo stug tegen zijn zoons? Geen idee. Ik ben een liefhebber van films die zaken overlaten aan de fantasie van de kijker, maar The Return geeft geen enkel aanknopingspunt om openstaande vragen te beantwoorden of er, onder het genot van een drankje, over verder te speculeren. Maar misschien is dat ook wel de kracht van de film en is het weer tijd voor 50 films in 10 dagen, zodat ik dergelijke films kan waarderen. De film is de winnaar van de Palm d’Ore in Cannes, maar het verhaal kan mij toch niet veel langer dan de duur van de film grijpen.

Oordeel: 6 van 10

Groet, Krispijn

The Return in de IMDB
The Return in cinema.nll

0 gedachten over “The Return (2003)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.