American Splendor (2003)

Afgelopen vrijdag weer eens ouderwets genoten van een film: Amercan Splendor (2003) is een absolute aanrader voor alle liefhebbers van strips. Het is een verfilming van het leven van Harvey Pekar, een autobiografisch stripboekenschrijver en onvervalst misantroop: ‘Ordinary life is pretty complex stuff’. Hij heeft het niet makkelijk met zijn leven, zelfs niet als hij z´n dagelijkse beslommeringen i.s.m. Robert Crumb in een stripreeks (American Splendor) uitbrengt.

Paul Giamatti (Harvey Pekar) en Hope Davis (als Joyce Barber) zijn in de film goed op dreef. De stukjes met Harvey Pekar en Joyce Barber (zijn huidige vrouw) maken de negatieve instelling van Paul Giamatti, een stuk geloofwaardiger. Ook de mix van verschillende filmstijlen, waarbij fictie, non-fictie en stripbeelden door elkaar hen gebruikt worden, maakt de film een aangename afwisseling van standaard Hollywood producties. Ondanks de negatieve instelling van Harvey Pekar ging met een goed gevoel de bioscoop uit. Hoewel het wel verbazingwekkend blijft dat iemand, die zo´n bekenheid geniet met z´n strips, nog steeds als archivaris in een lokaal ziekenhuis in Cleveland werkt.

Gezien: 24-09-2004, Filmhuis Movie W

Oordeel 9

Groet, Krispijn

American Splendor (2003) in de IMDB
American Splendor (2003) in cinema.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.