Touching the void (2003)

Touching the void (2003) van Kevin Macdonald is een documentaire over de beklimming van de Siula Grande in Peru in 1985 door Simon Yates en Joe Simpson. De klimmers vertellen het verhaal zelf, het is dan ook geen spoiler om te melden dat beide mannen het overleefd hebben. Toch weet de regisseur het verhaal spannend en indrukwekkend weer te geven, deels door scenes na te laten spelen door klimmers. De muziek vond ik zeker in het begin hinderlijk, alsof twee mensen aan een touwtje aan de bergwand niet eng genoeg is wordt het standaard horror/thriller repertoire aan muziek uit de kast getrokken om de kijker duidelijk te maken dat het eng wordt.Dat is overbodig, hoewel dat aan mijn eigen hoogtevrees kan liggen. De nagespeelde scenes zijn wel een goede aanvulling op de interviews met Yates en Simpson. Ze maken duidelijk wat voor beproevingen de twee heren hebben moeten doorstaan. Niet zozeer op hun weg omhoog, als wel op de weg naar beneden. Daarbij ging zo ongeveer alles mis wat er mis kan gaan. De cameravoeringn en de beelden van het berglandschap maken het geheel nog een maatje overweldigender. De ontberingen die Yates en Simpson op de weg omlaag hebben doorstaan zijn in z’n nauwelijkste bevatten voor mij (als niet klimmer), vooral als je bedenkt dat beide mannen het er veilig van af hebben gebracht.

Oordeel: 7 uit 10

Gezien: 9 oktober 2004, Filmhuis Movie-W

Groet, Krispijn

Touching the void (2003) in de IMDB

Touching the void (2003) op Cinema.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.