Spiel 2004

Vrijdag ben ik voor de derde keer naar Spiel in Essen geweest. Spiel is een van de grootste spellenbeurzen van Europa, veel groter dan het Spellenspektakel in Eindhoven. Voor dat we aankwamen waren er weer de gebruikelijke omwegen in en rond Essen, omdat ik weer dacht dat ik de weg zonder routebeschrijving kon vinden. Langzaam maar zeker ben ik in ieder stukje van Essen geweest, terwijl de Messe naast de snelweg ligt

Ook dit jaar was er weer een enorm aantal nieuwe spellen dat gepresenteerd werd en was het extreem druk bij de stand van Kosmos, o.a. uitgever van het succesvolle Kolonisten van Catan. Die stand zijn we dan ook maar voorbij gelopen. Bij Schmidt was het iets rustiger en hebben we Tongiaki gespeeld. Een spel waarbij de spelers vanaf de stranden van het starteiland naar zoveel mogelijk eilanden moeten zien uit te varen. De schepen op een strand varen uit naar een nieuw eiland, zodra het strand volstaat. Hiervoor legt de speler die aan de beurt is een nieuwe tegel aan, dit kan een oceaantegel of eilandtegel zijn. De spelers krijgen aan het eind van het spel punten voor de eilanden waarop ze minimaal met één schip vertegenwoordigd zijn. De speler met de meeste punten wint.

Daarna hebben we bij Queen Games Indus gespeeld. Bij dit spel is het de bedoeling om met een team van onderzoekers zoveel mogelijk steden, wegen en muren te ‘ontdekken’. Het spel was makkelijk te spelen, maar de layout was nogal priegelig en de puntentelling onduidelijk. Dit spel viel dus af. Helaas was het de hele dag te drukom Flandern 1302 te kunnen spelen. Wel hebben we Pompeï gespeeld. Een spel waarbij je eerst zoveel mogelijk onderdanen in gebouwen in de stad moet zien te plaatsen. Zodra de vulkaan uitbarst is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk van je onderdanen red voordat ze door de lava ingsesloten of verzwolgen zijn. Winnaar is degene die het meeste onderdanen weet te redden, bij een gelijke stand wint degene die het minste onderdanen door de lava heeft laten verzwelgen. Een leuk spel, met een duidelijke uitvoering. Jammer van de vulkaan, een goedkoop uitziend stuk karton dat voor ieder spel in elkaar gezet moet worden en daarmee erg kwetsbaar is. Het is wel een belangrijk spelonderdeel, omdat de onderdanen die verzwolgen worden door de lava in de vulkaan belanden. Wat aan het eind meetelt.

Ten slotte hebben we bij Days of Wonder Zug um zug, Ticket to ride in het Engels, gespeeld. Het spelbord bestaat uit een grote kaart van de Verenigde Staten, waarop allerlei steden en treinverbindingen zijn afgebeeld. De spelers verzamelen speelkaarten met treinwagons in verschillende kleuren, die ze vervolgens gebruiken om de op het bord afgebeelde treinroutes te bouwen door daarop plastic treintjes in hun eigen kleur te plaatsen. Hiervoor ontvangt een speler punten, hoe langer de route hoe meer punten je ontvangt. Extra punten zijn te verdienen met contractkaartjes en door de langste keten van treinen te bouwen. Niet behaalde contracten leveren aan het eind van het spel strafpunten op. Het einde van het spel wordt ingeluid zodra een speler nog maar twee of minder treintjes bezit. Dan volgt een slotronde en ten slotte een eindtelling. De speler met de meeste punten is de winnaar. Een leuk spel en Spiel des Jahres 2004

Daarna was het tijd om op spellen te koepn, want behalve het spelen van nieuwe spellen is het rondstruinen op zoek naar leuke spellen uit voorgaande jaren de moeite waard. Dit jaar was het vooral ook spellen inslaan voor de familie. Het boodschappenlijstje, dat bestond uit Metro, twee basis sets Alhambra en vier maal de eerste en de tweede uitbreidingsset van Alhambra, wekte wat bevreemding bij de standhouder. Daarnaast heb ik voor mezelf Tongiaki, Krone & Schwert en Dschunke gekocht.

Voor mijn lieftallige nichtje, dat volgend jaar vier wordt, heb ik een verjaardagskado gekocht. En voor een vriend een van de weinige spellen met een 18 rating: Junta. Ik heb het nog nooit gespeeld, maar het basisidee is dat je een dictator van een bananenrepubliek bent, die jaarlijks een variërend bedrag aan steun ontvangt vanuit de VS. De overige spelers zijn ministers en generaals, het doel van het spel is zo rijk mogelijk te worden en aan de macht te blijven. Hoe dat in z’n werk gaat? Geen idee. De standhouder vertelde dat hij het een keer gespeeld had met twee jongens van 16, die elkaar binnen een kwartier te lijf gingen. Dat beloofd dus veel goeds 🙂

Het verlanlijstje van spellen, die ik wil kopen blijft natuurlijk onverandert groot. Maar volgend jaar weer een kans, voorlopig kom ik de donkere dagen wel door met de nieuwe spellen.

Recensies van de hierboven genoemde spellen kun je o.a. vinden op Bordspel.com. Nederlandse vertalingen van de handleiding van veel spellen kun je vinden bij het Vlaams Spellenarchief.

0 gedachten over “Spiel 2004”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.