The Shawshank Redemption (1994)

Afgelopen week heb ik weer een stukje van de IMDB top 250 afgewerkt, ditmaal de huidige nummer 3: The Shawshank Redemption (1994) van Frank Darabont . Nu blijven er nog slechts twee films van de top 10 over, die ik niet gezien heb Shichinin no samurai (1954) en Casablanca (1942). Deze staan nog steeds op het veranglijstje..

In The Shawshank Redemption speelt Tim Robbins de jonge bankier Andy Dufresne, die veroordeelt wordt voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij beland in de gevangenis, waar hij een onconventionele gevangene blijkt te zijn. Hij raakt bevriend met de ritselaar ‘Red’ (een mooie rol van Morgan Freeman). De film speelt in de jaren veertig. De film kreeg zeven Oscar nominaties, maar wist er geen te verzilveren, de film heeft overigens voldoende andere prijzen gewonnen.

De Oscar nominaties zijn zeker terecht, er wordt goed geacteerd in de de film. En ook het camerawerk, het geluid en de soundtrack zijn dik in orde. De film geeft een mooi beeld van een vreemde eend in de bijt, die door handig gebruik te maken van z’n kennis probeert te overleven in de harde omgeving. De regisseur neemt rustig de tijd om z’n verhaal te vertellen, maar dit stoort niet. De film heeft z’n eigen cadans en de voice over van Red past ook goed in het verhaal. Deze film is een aanrader.

Oordeel: 9 uit 10

Gezien: 4 november 2004 (DVD)

Groet, Krispijn

The Shawshank Redemption (1994) op IMDB.com

The Shawshank Redemption (1994) op cinema.nl

The Shawshank Redemption (1994) op filmsite.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.