Der Untergang (2004)

Deze week ben ik eindelijk naar Der Untergang (2004) geweest. De film gaat over de laatste dagen van het Derde Rijk, dat 1000 jaar zou voortbestaan, maar uiteindelijk na 13 jaar instortte.

Er wordt goed geacteerd in de film, het is een prestatie van formaat om zulke onmenselijke personages geloofwaardig neer te zetten. Toch greep de film me niet volledig bij de strot, zoals Beruf Neo-Nazi (1993) dat wel deed. De kennis van de vreselijke wandaden die de hoofrolspelers uit Der Untergang (2004) op hun geweten hebben, maakt dat ze niet gaan leven. Dat ik me niet in ze kan verplaatsen. Het blijven monsters, kille moordenaars die willens en wetens genocide pleegde. Het best kon ik mij verplaatsen in de beroepsmilitairen, nog opgeklommen onder keizer Wilhelm II, en de zeer jeugdige en naïve aanhangers van het nationaal-socialisme.

Ik weet niet hoe ik zelf zou handelen als ik in de positie van de hoofdrolspeelster, de secretaresse van Hitler, terecht zou komen. Mensen hebben nu eenmaal een vreselijke neiging tot gehoorzaamheid en volgzaamheid. Kritisch denken en handelen is iets dat je moet worden bijgebracht, en dan nog hoeft het niet te beklijven. Ik durf niet te beweren dat ik op dat punt anders handel dan de gemiddelde mens.

Zeker niet het meesterwerk dat ik verwachtte te gaan zien, maar de moeite waard. Niet geschikt om te zien tijdens een eerste afspraakje…

Er is verder al voldoende over de film geschreven:

0 gedachten over “Der Untergang (2004)”

 1. Hi Krispijn

  Zal het nu doen, dat zien we dan zo.
  Ja, de film zal wel bijna ten einde lopen hier in Nederland, hij draait al 11 weken in de grote steden en dat was van te voren niet echt verwacht. Ik denk dat men het ook wilde zien omdat in Duitsland in het begin een behoorlijke ophef was over de film.
  Het is niet echt een meesterwerk, maar dat moet je denk ik ook niet verwachten van zo’n film. Er zaten wel indrukwekkende momenten in en er werd goed geacteerd, vooral door Bruno Ganz, maar verder niet een film die je over een jaar nog wil weerzien, daarvoor is het niet bijzonder genoeg.

  Ik had ook twee posts geplaatst over de film en bij beide is een aardige discussie ontstaan over de nazi-periode in het algemeen en dat was een aardige spin-off van mijn oorspronkelijke posts. Het zet mensen wel aan het denken, deze film.

  Hangt er een beetje vanaf met wie je een eerste afspraakje hebt 🙂

  Like

 2. @ Jogy. De film draait inderdaad al weer een tijdje. Maar ik ben altijd aan de late kant… Eens per jaar ben ik 12 dagen lang op tijd, of zelfs te vroeg bij de vertoning van films. Dacht al dat ik bij jou discussies had zien rondwaren op je blog. Maar was weer ‘ns vergeten om de je posts te bookmarken. En dan is het toch altijd lastiger dan gehoopt om ze terug te vinden.

  Het is zeker een film die tot nadenken aanzet en Bruno Ganz zet een geweldige Oscorwaardige rol neer.

  Wat betreft afspraakjes: helemaal waar… maar na afloop geen kamillethee. Doe mij maar een goede korenwijn 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.