Die fetten Jahre sind vorbei (2004)

Gisteravond ben ik naar Die fetten Jahre sind vorbei (2004) geweest. De film gaat over drie jongeren, die inbreken in huizen van rijke Duitsers. Niet om te stelen, maar uit ideologische motieven. Na hun bezoek is de inrichting van het huis verandert en laten ze een briefje achter met ‘die fetten Jahre sind vorbei’ erop. Op zich onschuldig, maar het verandert als de bewoner van een van de huizen thuiskomt tijdens de inbraak. De drie knutselen ter plekke een ontvoeringsplan in elkaar, waarna alles langzaam maar zeker uit de hand loopt. De rest moet je zelf maar gaan zien…

De dialogen tijdens de ideologische discussies in de film zijn niet allemaal even sterk, een deel blijft hangen in de simpelste argumenten van de anders globalisten. Hoewel dat niveau hier en daar duidelijk overtroffen wordt. De film is een stuk sterker als er na een terloopse opmerking niet gesproken wordt, de blikken spreken boekdelen voor de goede verstaander. De stiltes, de blikken en de mimiek waren geweldig. Dit is duidelijk een film waarvoor geldt sprekenis zilver, zwijgen is goud. De regisseur weet ook een aannemelijk en waardig slot aan de film te maken. Waarna er nog ruimte genoeg is voor discussie in de kroeg na afloop. Gisteravond vier verschillende interpretaties gehoord, dus ruimte voor de eigen fantasie laat de film zeker, zoals Hanz ook al schreef.

The Educators (= de Engelse titel) heeft een rustig tempo, in het begin vond ik ‘m te traag. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik al veel over de film gehoord en gelezen had. Als het verhaal na een half uur is neergezet komt de film goed op gang. Het rustige tempo blijft, maar stoort niet meer. Er zit voldoende spanning in het verhaal, al wordt dat wat houterig en vlagerig opgebouwd. De laatste helft van de film is duidelijk beter, dan het eerste deel.

Zeker een aanrader om te gaan zien, de film eindigde overigens als derde bij de publieksprijs van het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Die fetten Jahre sind vorbei (2004) op de IMDB.com

Die fetten Jahre sind vorbei (2004) op cinema.nl

Die fetten Jahre sind vorbei (2004) op Rotten Tomatoes

0 gedachten over “Die fetten Jahre sind vorbei (2004)”

 1. Ik ben het met je recensie helemaal eens.

  Twee dingen zou ik nog willen toevoegen:

  – waarom is er in de Duitse versie aan het eind een scène die niet in de Nederlandse (internationale?) zit?
  – bij de film hoort een uitgebreide soundtrack. Mij viel op dat in de film eigenlijk spaarzaam omgegaan wordt met ondersteundende muziek: er waren veel scènen zonder. Dat kan een verklaring zijn voor het hier en daar trage karakter dat de film soms ook op mij maakte. Aan de andere kant is dat ook wel weer origineel.

  Like

 2. Ik heb nog niet gezocht naar de laatste scene uit de Duitse versie, maar intrigerend is het wel. Komende weken wordt ’t wat rustiger op het werk, dus zal ik ‘ns gaan zoeken. Voor het moment is het eindelijk weekend 🙂

  Wat betreft de soundtrack, die is toch wel duidelijk aanwezig vind ik. Juist ook door de scenes waar geen muziek in zit, of enkel een paar flarden. Het nummer dat aan het eind gedraaid wordt is ook erg mooi, ’t nummer zit ook in Shrek, maar ik vergeet de titel altijd 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.