Doodstraf herinvoeren

Binnen de Telders stichting van de VVD is het balletje om de doodstraf her in te voeren weer ‘ns opgeworpen. Net als met alle discussies waarvan je dacht dat ze onderhand geslecht waren, is dat bij deze blijkbaar ook niet het geval. Amnesty Nederland heeft haar thema Doodstraf in reactie naar haar voorpagina gehaald, de vijf argumenten die zij noemen zijn voor mij afdoende. Ik ben tegen, en ik blijf tegen.

Update 25-2-05: Zwartkijker over de doodstraf. Bron: 2525

0 gedachten over “Doodstraf herinvoeren”

 1. ik vind dat nederland de doodstraf moet herinvoeren, alleen voor moord en alleen als je 100 % zeker weet dat de verdachte ook daadwerkelijk schuldig is. bij twijfel gevallen kan dan gewoon levenslang geven. want er zijn mensen die de gevangenisstraf er voor over hebben om een moord te plegen, dat moet niet kunnen vind ik. als ze geen doodstraf willen moeten ze dat maar bedenken voor ze de moord plegen. en ook meerdere mensen vallen in hun oude patroon terug, dus zijn instaat zo nog een moord te plegen. En minder cellen nodig. en al die klinieken hoeven dan ook niet meer. denk er dan nog maar eens 5 keer over na of jij de dood wil riskeren voor het vermoorden van iemand anders, is die gene dat daadwerkelijk waard?

  Like

 2. @ Roos: Zoals ik in mijn langere artikel ook al schreef (helaas verloren gegaan bij de verhuizing van m’n weblog) ken ik geen cijfers die aangeven dat de doodstraf leidt tot een lager aantal misdrijven. Er zijn zelfs onderzoeken die het tegendeel aantonen, dat na het voltrekken van een vonnis het aantal misdaden een tijdelijke stijging kent.
  Je besparingsargument gaat ook niet op, zeker niet als je 100% zekerheid wilt dat je enkel schuldigen dood. Dat is erg duur, de enige 100% zekerheid die je gratis krijgt is de zekerheid dat je doodgaat. De VS streven 100% zekerheid ook niet na, maar de doodstraf uitvoeren is daar duurder per gevangene dan levenslang cel… Ook blijkt daar steeds duidelijker dat de doodstraf niet kleurenblind is. Zowel bij het opleggen van de straf, als bij de uitvoering ervan (Gittings & Mocan, 2003 (http://scholar.google.com/url?sa=U&q=http://econ.cudenver.edu/mocan/papers/GettingOffDeathRow.pdf))
  Tenslotte is levenslang cel weer iets heel anders dan TBS.

  Like

 3. De zwaarste straf invoeren, de doodstraf.

  Ik ben in meerdere gevallen voor de doodstraf, om enkele voorbeelden te noemen als:
  Iemand met voorbedachte rade een ander doodt.
  Iemand doodt tijdens een gewapende overval (dus niet direct met voorbedachte rade) volgt voor mij de doodstraf omdat in zo’n geval de dader er vanuit gegaan is dat de mogelijk om iemand te doden aanwezig was en hij zich daarvoor gewapend heeft.
  Twee keer een poging tot doodslag.
  Bij het voor de tweede keer verkrachten van een kind of kinderen krijgt de persoon in kwestie de keuze tussen castreren of de doodstraf.
  Dit zijn dan enige voorbeelden die voor doodstraf in aanmerking komen en ik zou niet weten wat daar zo onlogisch of inhumaan aan is.
  Enkele tegenargumenten van Amnesty zijn o.a.:
  Onschuldig; Rechters kunnen altijd fouten maken, want rechters zijn ook mensen. Bovendien is de doodstraf niet terug te draaien als iemand later onschuldig blijkt te zijn.
  Verweer; Met de huidige technologie en de zorgvuldigheid waarmee tegenwoordig in Nederland iemand veroordeeld wordt is dat nagenoeg uitgesloten, bovendien wordt pas tot de doodstraf overgegaan wanneer bewezen is dat de persoon in kwestie inderdaad schuldig is.
  Politieke redenen; De doodstraf wordt in sommige landen ook regelmatig gebruikt om mensen die tegenstanders zijn van de regering uit de weg te ruimen.
  Verweer; Ik heb het over Nederland en over moordenaars.
  Minderheden; Arme mensen met een andere huidskleur worden door de politie en rechters snel als misdadiger gezien, ze worden veel sneller opgepakt. Bovendien hebben ze meestal niet genoeg geld om een goede advocaat te betalen die hen verdedigt tijdens de rechtszaak. Gekleurde mensen worden in de VS eerder verdacht van misdaden en vaker ter dood veroordeel dan blanken.
  Verweer; Ik heb het wederom over Nederland en daar wordt naar de wet gehandeld en niet naar huidskleur.
  Als ik zie wat voor soort mensen in de verschillende situaties hier in Nederland wordt vrijgesproken terwijl zowat iedereen zeker is van zijn/haar schuld dan is dat alleen maar een bevestiging voor dit argument!

  De executie op zich.
  In tegenstelling waarop een veroordeelde feeling had met zijn slachtoffer is het de bedoeling dat bij veroordeling een executie zo snel en humaan mogelijk wordt afgehandeld en met de huidige technologie (w.o. injectie) is dit zonder meer mogelijk.

  Slot
  In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat nergens te lezen dat iemand zijn rechten als mens kan verspelen door anderen te doden en dat wordt dus nodig eens tijd.
  Als een dader het leven van zijn medemens niet respecteert, waarom mag de gemeenschap daar dan geen maatregelen tegen treffen. Is het niet zo dat een humane samenleving moet voorkomen dat er eventuele slachtoffers vallen dan het in leven houden van moordenaars?
  De doodstraf op zich moet niet gezien worden als wraak of een vergeldingsmaatregel, maar als een terechte straf die de samenleving de garantie biedt dat de dader een moord niet kan herhalen.
  Over de mogelijkheid dat iemand onterecht is veroordeeld zeg ik, hoeveel miljoenen onschuldige mensen worden per maand het slachtoffer in de oorlog het verkeer, ziektes enz. Wat ik hiermee bedoel is dat je alles in de juiste context moet zien en dat je in zeldzame gevallen er best wel eens naast zult zitten, maar als het binnen ons rechtssysteem mogelijk is dat iemand ten onrechte ter dood wordt veroordeeld, dan is het ook mogelijk dat iemand onterecht een (levenslange) gevangenisstraf moet uitzitten, dus moet hele rechtssysteem nu maar op de schop?
  Nee, gewoon de doodstraf weer invoeren en ook maar gelijk het Pieter Baan Centrum afschaffen want ook al heeft de moordenaar nog zo’n traumatisch verleden, hij /zij weet dat moorden niet mag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.