The Woodsman (2004)

The Woodsman van Nicole Kassell is een ingetogen vertelling over Walter (Kevin Bacon), die na twaalf jaar celstraf terugkeert in z’n oude woonplaats. Hij is voorwaardelijk vrijgelaten en huurt een kaal appartement tegenover een basisschool. De eerste bekende die langskomt is z’n zwager, die verteld dat Walter zijn zus en haar dochter niet meer mag ontmoeten.

Walter zegt niet veel over het verleden, en ook in de gesprekken met z’n therapeut laat Walter weinig los over wat er is gebeurd of wat hem bezighoud. Walter krijgt een baan in een houtzagerij en begint een relatie met een vrouwelijke collega, pas dan laat hij iets los over het verleden. Hij blijkt een pedofief, die na twaalf jaar cel z’n best doet om een nieuw leven op te bouwen.

De film is subtiel en behandelt het onderwerp koel en met een zekere afstandelijkheid, zonder te vervallen in gemakkelijke dooddoeners over het onderwerp. Vooral het ingetogen spel van Kevin Bacon is daarbij indrukwekkend. Op de momenten dat Walter in oude fouten dreigt te vervallen lijkt het alsof WOIII in z’n hoofd wordt uitgevochten. Een sterke debuutfilm van Nicole Kassell.

Woodsman op IMDB.com

Woodsman op Cinema.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.