Guantanamo=Gulag Archipel

Terwijl Nederland zich drukmaakt om de Europese grondwet, heeft Amnesty International in haar jaarrapport scherpe kritiek geuit op de VS. Volgens Amnesty Secretary General Irene Khan “Guantanamo has become the gulag of our time” . Deze opmerking heeft kwaad bloed gezet bij de regering Bush, maar AI laat er in haar rapport weinig misverstand over bestaan:


Respect for human rights remained an illusion for many as governments across the Americas failed to comply with their commitments to uphold fundamental human rights. Widespread torture, unlawful killings by police and arbitrary detention persisted. The US-led “war on terror” continued to undermine human rights in the name of security, despite growing international outrage at evidence of US war crimes, including torture, against detainees.


Het maakt mij er niet gelukkiger op, en ik vraag me vooral af hoe je aan de ene kant kunt doen alsof je vrijheid en democratie verkoopt, terwijl je aan de andere kant je niet aan geratificeerde verdragen houdt. Zowel Human Rights Watch als Amnesty International hebben al aangegeven dat de dubbele standaard van (vooral) de VS zich begint te wreken.

Bronnen: Al Jazeera: Amnesty: U.S. leads global human rights violations Al Jazeera: Rice: Amnesty report on Gitmo detainees “absurd” Amnesty International Takes Aim at United States in Annual Human Rights Report AI Yearbook 2005: USA Summary

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.