Moet Nova blijven?

Het kabinet heeft de afgelopen weken een nieuw revolutionair plan bedacht: de publieken omroepen moeten weer verzuilen. Wellicht in de hoop dat de rest van de samenleving vanzelf volgt en het leven voor politici weer makkelijker wordt. Spijtig van alle moeite die er tien jaar lang in gepompt is om te zorgen dat ze relevant bleven in een sterk veranderend mediaveld, waarin de commerciële omroepen toendertijd de grootste uitdaging leken te vormen.

Met de opkomst van internet komen de bedreigingen van andere kanten. De publieke omroepen hebben de afgelopen jaren gezamelijk een aantal succesvolle initiatieven genomen:

Daarbij is het opheffen van de NPS, de omroep die voor bijna 100% doet aan cultuur, opinievorming en bevordering van het maatschappelijk debat een gostpe. Of zoals de VPRO het dinsdagochtend bij de opening van de Ochtenden in reactie op de uitleg van de staatssecreataris, verwoordde: “Ze zei ondermeer, dat de omroepen ook hier op Radio 1, weer meer hun mening moeten verkondigen, hun identiteit moeten profileren en zich moeten richten tot hun eigen achterban , vooruit dan maar: de VPRO is van mening dat dit een krankzinnig plan is, waarmee de publieke omroep 50 jaar wordt teruggeworpen in de tijd . De VPRO is ook van mening dat met het opheffen van de NPS het hart uit de moderne, professionele publieke omroep wordt gesneden. Om de identiteit van de VPRO als rebelse omroep te profileren richt ik me even tot de achterban van de staatssecretaris. Beste leden van D66, na de gekozen burgemeester en de WAO wordt uw partij voor de derde keer door CDA en VVD, gedwongen tot een even schadelijk als schandelijk compromis. Wil D66 niet ook het laatste restje geloofwaardigheid afleggen, dan is het zaak om nu, zo snel mogelijk alsnog een einde te maken aan het kabinet Balkenende II. Gaan we nu over tot wat de VPRO vindt dat we hier wel moeten doen: gewoon nieuws en achtergronden.” Beluister aflevering. John Piek schrijft dat deze hele zet van de staatssecretaris niet zou misstaan in een absurdistische, zwarte komedie over het Nederlandse overbeidsbeleid. Maar misschien is dat wel de bedoeling? Deze 180 graden draaiing in het beleid kan haast niet serieus genomen worden, waarmee de publieke omroep gewenste stijl er niet over zou mogen berichten… Ook haar D66 collega’s zijn er niet blij mee, zie dit Nova item.

Hoeveel mensen heb je eigenlijk nodig om de NPS via ledenwerving tot A-omroep te maken? 150.000 is het minimum om toegelaten te worden.

Links:

0 gedachten over “Moet Nova blijven?”

 1. terug naar de verzuiling is een onzalige en zelfs gevaarlijke route. het rechtvaardigt denkbeelden-isolationisme, iets waar we in de afgelopen jaren al wat voorbeelden van hebben gezien (homohaat, moslimangst, etc.). het huidige kabinet is wat klimaatbeheersing en strategie betreft een van de slechtste in 30 jaar. de plannen van van de laan zijn exemplarisch.
  toch vraag ik mij af of het handig is nova als boegbeeld in de nee-campagne te gebruiken. er valt wat voor te zeggen om het publieke omroepbestel eens kritisch tegen het licht te houden. is het nodig om drie netten open te houden? welke functie hebben omroepverenigingen nog? zou een ander de rol van nps over kunnen nemen? en waarom zou nova etc. niet door de nos kunnen worden gemaakt?
  benieuwd wie die discussie opstart. zie ook max kohnstamm in trouw (“acht dino’s op tv zijn er veel te veel”) van vandaag.

  Like

 2. Of het handig is om Nova als boegbeeld te gebruiken wil ik in het midden laten, naar mijn mening is het een voorbeeld van geslaagde samenwerking tussen omroepen die elkaar 10 jaar geleden nog de tent uit knokten.
  Als je, zoals jij zegt, de rol van de omroepverenigingen ter discussie wilt stellen is het toch vreemd dat in de huidige plannen de rol van de omroepverenigingen juist weer vergroot wordt. De naam van de omroepvereniging (met of zonder leden) die het programma maakt is niet zo relevant, maar het per decreet opheffen van een omroep vind ik niet van deze tijd.
  De overheid zou zich sterk moeten maken voor het behoud van een onafhankelijke en kwalitatief goede publieke omroep. Die visie mis ik in de huidige plannen. Vandaar dat ik de actie stop de sloop van 3 van de VPRO steun.
  Ook is de nettendiscussie binnen 10 jaar achterhaald, de publieke omroep heeft momenteel namelijk al zeven netten: drie analoge netten en vier digitale (Holland Doc, 3Voor12TV, een geschiedenis kanaal en NOS Journaal 24).

  Like

 3. dus zijn we het helemaal eens: de plannen zijn onzalig. waar ik bang voor ben is dat de po lobbiet op de kenmerkende amateuristische wijze: één publiekslieveling aanhalen, eindresultaat is dat die compromisgewijs behouden blijft en de rest gaat alsnog op de fles. ik heb liever een sterke po (liefst zonder achtehaalde achterbanclubjes, dus een veel sterkere nps) zonder nova dan nova zonder po. en inderdaad: waar hebben we het überhaupt over? door verspreiding van programma’s a la podcasts of samengestelde stream tv kunnen we straks de echt onafhankelijke informatie naar keuze kijken. ’t blijft boeiend hoe dit kabinet zichzelf en de tijd belachelijk maakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.