Bedrijfsleven en macht

Voor mijn verjaardag heb ik het boek Het Bedrijfsleven aan de macht van David C. Korten gekregen. Totnutoe was ik nauwelijks toegekomen aan het lezen van het boek. De afgelopen weken ben ik er echter langzaam aan begonnen. Mijn vorderingen door de dik 400 pagina’s zijn hier te volgen.

De centrale vraagstelling van Het bedrijfsleven aan de macht is het creëren van een duurzamere en tegelijkertijd economisch en maatschappelijk rechtvaardige wereld. Korten hanteert als definitie van duurzaamheid: verantwoord rentmeesterschap van de aarde.Voorzover ik dat uit het boek weet te halen hanteert hij het op dezelfde wijze als de commissie Brundtland.

De auteur constateert een aantal drietal kernproblemen:

 • het ontstaan van wereldwijde pubieke armoede versus de toenemende private rijkdom
 • de (economische en maatschappelijke) uitsluiting van grote groepen mensen
 • de teloorgang van het vertrouwen in bestaande instituties
 • de toegenomen macht van het (internationale) bedrijfsleven
 1. Hi Krispy,

  Ik ben momenteel hetzelfde boek aan het lezen en heb al een aantal andere titels van de kritische reeks gelezen zoals No Logo, en “een andere wereld is mogelijk”. Ook het boek Wereld Wijd Wij heeft mij van veel (te veel) bewust gemaakt. Ik zou graag je bevindingen willen delen. Dit zou evt. kunnen op de site van de virtuele partij (een initiatief van één van de bloggers bij xs4all. Link van hem staat ook bij mij op de site.

  Lees en leer!

  Like

 2. Grappig hoe dezelfde dingen de aandacht trekken van dezelfde mensen.
  PjotR suggereert iets naar Krispy, niet wetende dat die hetzelfde pad gevonden heeft.
  En mij geeft dit weer een aardige leestip.
  Zo is het cirkeltje rond :-))

  Like

 3. @Pjotr: Bevindingen delen is altijd goed, of de teksten die ik fabriek van voldoende kwaliteit zijn voor de virtuele partij laat ik aan de reeele Steeph over.
  Wat betreft No Logo, die heb ik gelezen en vond ik ernstig tegenvallen. Het boek van Naomi Klein blijft mij te veel in anecdotes hangen. De enige sterke gedachte die het boek heeft achtergelaten is de mislukking van het infant industries argument en het instellen van speciale belastingzones. De theorie ervan klonk leuk, maar in de praktijk trekken bedrijven weg zodra de regels worden aangescherpt en de belasting wordt verhoogd. Waardoor overheden gevangen zitten (of raken) in een concurrentieslag met andere overheden, waardoor ze hun essentiële taken niet meer kunnen uitvoeren.
  @ Steeph: er leiden vele wegen naar Rome 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: