The Hitchhiker's Guide to the galaxy (2005)

Vrijdag voor de tweede keer naar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005) geweest. De film, naar het boek van Douglas Adams, over het einde van de aarde en met een simpel antwoord op ‘Life, the universe and everything’. Het verhaal van de film springt, net als het boek, van de hak op de tak. De film is een grote aaneenschakeling van absurde situaties.

Het verhaal begint als Arthur Dent (Martin Freeman) te horen krijgt dat z’n huis gesloopt gaat worden om plaats te maken voor een rondweg. De voorman heeft weinig medelijden met Dent, omdat hij bezwaar had kunnen indienen tegen de plannen toen ze ter inzage lagen. Weliswaar verstopt in een kelder van een afgelegen gemeentehuis, maar inzage is inzage. De ironie wil dat op dat moment een vloot van het meest bureacratische ras van het universum zich opmaakt om de aarde te vernietigen om plaats te maken voor een hyperspacesnelweg. Gelukkig heeft Dent een vriend, die niet van deze wereld blijkt te zijn. Maar een schrijver voor The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy afkomstig van Betelgeuse. Samen met hem weet hij een lift te regelen op een ruimteschip van de Vogons. De lift loopt niet helemaal goed af, maar gelukkig bevat de kaft van The Hitchhiker’s Guide een gouden tip op de kaft:

DON’T PANIC

De film is een aanrader voor liefhebbers van het boek en van absurdistische humor. De situaties en beschrijvingen die Adams in z’n boek de revue laat passeren zijn goed omgezet naar de film. Variërend van de improbabillity drive, de manische depressieve robot Marvin tot het gevaar van Vogon poëzie

Voor degene die de triologie in zes delen van Adams niet kennen is het een leuke introductie op de boeken. de verdwijning van Elvis Presley en uiteraard de Loudest Band of the Universe… Bij het lezen van de boeken is het overigens aan te raden om bij deel 3 te stoppen.

H2G2 op IMDB, internet, Cinema.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.