Mar Adantro (2004)

Mar Adantro is een indrukwekkende film over de strijd voor euthanasie van Ramon Sampedro (super rol van Javier Bardem). De film toont een andere kant van de veelzijdige filmmaker Alejandro Amenábar, die bekend werd met Abre los ojos (1997) en The Others (2001). Maar die ook de spannende en verrassende thriller Tesis (1996) heeft gemaakt.

Mar Adantro verhaalt over Ramon Sampedro, een man die sinds zijn twintigste vanaf zijn nek verlamd is. Al z’n toekomstplannen vallen hiermee letterlijk in het water. Ramon kan enkel in zijn hoofd nog reizen maken. Hij heeft genoeg van zijn bedlegerige bestaan en verlangt naar de dood. Ramon vraagt om euthanasie, maar zijn omgeving wil dat niet accepteren en de Spaanse wet verbied euthanasie. Door de relatie tussen Ramon en zijn naaste omgeving wordt goed invoelbaar, waarom hij voor de dood kiest. De film zet een (geloof)waardig beeld neer van de eenzame strijd van Ramom tegen juridische windmolens.

De film doet in de verte denken aan de IKON documentaire Dood op verzoek, waarin een Nederlandse huisarts gevolgd wordt die een patient begeleidt die de keuze heeft gemaakt thuis te willen sterven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.