Stop toch 'ns met dat gelul door de plaatjes heen…

… zo kan een mens toch niet lekker dansen?

dj: Ja, maar dat moet, want anders ben ik geen artiest.

ik: Tja, zo had ik er nog niet over nagedacht…

Het lijkt zo’n academische discussie, maar uit mijn tijd in het bestuur van Unitas kan ik me herinneren dat deze discussie verre van academisch is voor de belastigdienst. Het verschijnsel artiest lijkt dat voor de belastingdienst wel, laat staan het verschijnsel dj. Het verschijnsel artiest en de artiestenregeling is goed voor ellenlange discussies over de vraag of er sprake is van kostenvergoeding, ´pseudo-werknemerschap´ of dat er gebruik gemaakt kan worden van de zogenaamde artiestenregeling en weet ik niet wat nog meer. Om een punthoofd van te krijgen en niet bevoordelijk voor de zin om lekker ondernemend en cratief als artiest aan de bak te gaan.

Buiten het loonbelasting verhaal was het ook altijd rampzalig voor de BTW-afdracht. Een bandje is simpel, da’s een artiest dus laag BTW tarief voor culturele activiteiten. Een dj is niet cultureel (dus hoog tarief), tenzij hij meer doet dan een plaatje opzetten. Wat is meer? Twee plaatjes mixen? Drie plaatjes? Er leek eindelijk hoop door de toezegging van Zalm dat hij de motie van D66 en SP die van de dj een artiest moest maken over zou nemen. Volgens 3voor12 lijkt het erop dat er een slimmigheidje is bedacht, waardoor de meeste dj die in mijn (leken) ogen artiest zijn ineens toch geen artiest zijn. Tenzij het zo’n irritantte plaatjesdraaier is die door de nummers heen lult en vertelt dat Pietje jarig is, want een dj is een artiest als:

als hij er tenminste een beetje een leuk nummer van maakt en niet alleen plaatjes opzet. In de meeste gevallen is een dj een artiest, tenzij hij niets zegt.

Kortom de gemiddelde radio dj is artiest (niet vergeten door de nummers heen praten!), maar Armin van Buuren niet? Of zoals 3voor12 het stelt:

Minister maakt nog steeds onderscheid tussen plaatjesdraaiers en grappenmakers.

Ik snap dat het een pijnlijk puntje is dat willekeurige plaatjesdraaiers ook onder het lage tarief gaan vallen, als je het onderscheid opheft. Aan de andere kant: mijn ervaring is dat de meest irritante draaiers in disco’s praatjes tussen de plaatjes doorhouden… Rare jongens die Romeinen. Zouden ze de Dikke Van Daleer wel eens op naslaan?

ar tiest (de ~ (m.), ~en)1 uitvoerend kunstenaar => kunstenmaker, performer

dj (de ~ (m.), dj’s)

1 diskjockey

De gemiddelde house/dance dj is creatiever en heeft meer performance dan de zoveelste kofferband.

Bron: 3voor12 Zalm: Frits Spits wel, Bart Skills geen artiest &Gezamelijke motie SP en D66 regelt artiestenstatus voor DJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.