Verkiezingen:Nederland vs de rest van de wereld

In de huidige campagne spelen Europa, laat staan de rest van de wereld, nauwelijks een rol. Terwijl de rest van de wereld toch best groot kan zijn, zoals ze op mijn middelbare school stelde: je hebt ‘Hilligersberg, Kralingen en de rest van de wereld’. Uit onderzoek van het Milieu en Natuurplanbureau (MNP), TNS-NIPO en EIM naar de voorkeur van burgers en MKB-ondernemers blijkt dat internationale problemen hoog op de agenda van burgers scoren, MKB-ondernemers hebben een veel nationalistischere agenda. Ook de visie op de rol van de overheid en de markt lopen sterk uiteen tussen burgers en MKB-ondernemers. De voorkeur van burgers voor zorg en welzijn in een sociale omgeving door een sterke overheid is bevestigd in het recente 21 Minuten onderzoek.

Vooral het ontbreken van een visie op de rol van Nederland in Europa en ‘de rest van de wereld’ valt echter op. Vandaag heb ik een verkiezingsdebatje bijgewoond. Opvallend vond ik dat de meest heldere visie op de internationale concurrentiepositie van Nederland kwam van de SP. Toch niet een partij die bij mij bekend staat om z’n visie op internationale zaken, maar vanavond hebben ze zeker credits gewonnen op dit gebied. Op milieugebied viel het me op dat het CDA en de VVD tot mijn verrassing geen voorstander zijn van striktere efficiëncie eisen aan producten, zoals PvdA, SP en D66 voorstelde. Apart aangezien hun staatssecretaris afgelopen jaar veel ophef maakte over de trage invoer van bronbeleid voor verkeer vanuit de EU (=producteisen aan autos). Kortom niet echt consistent, hoewel dat misschien niet zou hoeven verbazen gezien de rapportcijfers voor milieu die Vroeg Vogels opstelde:

GroenLinks 7,88
PartijvdDieren 7,80
Christen Unie 7,75
SP 7,31
PvdA 6,68
D66 6,42
CDA 4,57
SGP 4,40
Een NL 3,60
VVD 3,37
Wilders/PvdV 2,90
LVijf Fortuyn 2.25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.