De Kift in Tivoli: Wee Frank…

Is er leven na De Kift? Volgens Frank van den Bos wel, bij het optreden gisteren kwam ik er achter dat de vaste toetsenist van De Kift niet meer van de partij is. Het podium is kaal zonder Frank en z’n orgel. Een gemis in het geluid en in het optreden. Dit keer geen halsbrekende wisselingen van plek tussen Frank, Wim en Ferry. Het toevoegen van Marco ‘de Zakenman’ Heijne als zanger maakt voor de zangpartijen veel goed (als je naar een optreden gaat: Marco is degene die geregeld uit de coulissen opduikt om de tweede stem te doen). Ook waren er soms toch wat orgel en optigan samples te horen.

Mijn eerste indruk dat de nieuwe cd (7) niet zo flitsend is als Koper neem ik terug: De Kift vlamde gisteren in Tivoli De Helling als vanouds. Ondanks het ontbreken van Frank kraakt, piept, kreunt, stampt, toetert, tettert en swingt De Kift bij een live-optreden als vanouds. Na het opera uitstapje zijn ze weer terug op vertrouwd terrein: opzwepende, fanfare-punk met arrangementen en teksten die lekker in het gehoor liggen, maar toch net te ingewikkeld zijn om na te neuriën.

De teksten van 7 zijn allemaal vertalingen van gedichten van Russische dichters, variërend van bekende als Alexander Poesjkin tot de voor mij onbekende Boris Ryzji. De combinatie tussen Russische gedichten en het grote arsenaal aan instrumenten dat de leden van De Kift met elkaar kunnen bespelen is bijzonder. Meest opvallend was het nummer dat aangekondigd werd als typisch Russisch, waarna de (meer caribisch aandoende) steeldrum het nummer inzette… Typisch De Kift, net als het feit dat vader en moeder nog steeds meegaan op tournee. Niet om in coulissen te zitten, vader Heijne blaast nog een stevige partij mee op trompet en moeder Heijne verzorgt nog steeds de handel achterin de zaal.

De tournee van 7 is net begonnen, dus er zijn nog volop kansen om ze live te zien. Klik hier voor de speellijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.