Genius

Van Sinterklaas heeft m’n vriendin dit jaar Genius gekregen. Het is een bordspel waabij je moet proberen om je zo evenwichtig mogelijk te ontwikkelen in de zes kleuren van het spel. De eindscore wordt namelijk bepaalt door de kleur waarin je de minste puten hebt, net zoals bij Eufraat en Tigris. Je speelt op een groot zeshoekig speelbord met daarin zeshoekig vakjes. De legtegels bestaan uit twee zeshoeken die tegen elkaar aan zijn geplakt en die samen een legtegel vormen. Op elk van de zeshoekjes van de legtegel staat een van de zes kleuren. Voor de kleurenblinden onder ons (zoals ondergetekende) heeft iedere kleur ook z’n eigen symbool.

Iedere speler begint met zes tegels en mag in zijn beurt een legtegel plaatsen. Het scoren gaat als volgt: één van de twee symbolen op de gespeelde tegel wordt gekozen. Vanaf dit symbool zou men 5 lijnen kunnen trekken. Langs elke lijn telt men nu het aantal identieke kleuren op andere tegels, totdat men een leeg veld of een veld met een ander symbool tegenkomt. De totale score in een kleur bestaat uit de optelsom van de score uit de 5 rijen. Op dezelfde wijze bepaal je de score van het andere symbool op de gespeelde tegel.

Het spel eindigt zodra er geen tegels meer gelegd kunnen worden. De minstscorende kleur van een speler is de eindscore van deze speler. Bij gelijke stand wordt de op één na minste kleur vergeleken etc.. De speler met de hoogste eindscore wint het spel.

Het grote voordeel van het spel is dat het eenvoudig te begrijpen is. Ook is het redelijk vlot te spelen en leuk met zowel 2 als meer spelers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.