Mini-WKK

In Trouw stond een aantal dagen geleden een stukje over de nieuwe HRe-ketels, een hoogrendementketel die ook stroom oplevert (ook wel mini- of micro- wkk genoemd). Het wordt beschreven als een unieke Nederlandse vinding, maar zoals wel vaker past daarbij wat bescheidenheid. Uit de reacties in Trouw bleek al dat de HRe in meerder landen al bekend is. Volgens Wikipedia had het VK in 2002 al ruim 1000 mini-WKK’s geïnstalleerd. Zelfs in de VS verwacht een van de producenten ten minste 200 mini-wkk’s te installeren in New-England. In Japan zijn al meer dan 30.000 mini-WKK’s geplaatst bij huidhoudens. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het toe te juichen is dat er dit jaar in Nederland een proef begnit met enkele honderden micro-wkk’s. Die een behoorlijke rendementsverhoging t.o.v. een HR-ketel hebben.

Er zijn dan al veel buitenlandse producenten, zoals Magic Boiler, Microgen, Baxitech SenerTec UK, Climate Energy LLC (met Honda Cogenarator), Sunmachine (mini-wkk op hout, gas of zon). New Energy heeft ’t zelfs over een mini-wkk op plantaardige olie.

Zoeken op de term mini-chp (Combined Heat and Power) of micro-chp ook vele hits op met google.

Goedkoop zijn ze nog niet met een prijs van € 6.500, dat is meer dan € 4.000 meer dan een normale HR ketel. Met subsidie wordt gedacht aan een terugverdientijd van 5 jaar. De berekening in de VS is dat bij een meerprijs van $ 6.000 de terugverdientijd 3 tot 7 jaar bedraagt. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar voor een ketel is dat een rendabele investering.

Magicboiler houdt op dinsdag 6 februari een informatie-avond in Boxtel en op 12 maart een lezing in Vlissingen. Meer informatie: Kleine Aarde, Boxtel en Hogeschool Zeeland, Vlissingen.

Bronnen:

0 gedachten over “Mini-WKK”

 1. 2. welke toepassingen zijn al in gebruik?

  Kosten ?

  Duurzaamheid?

  Beschikbaarheid ?

  kunnen jullie mij misschien helpen met deze vragen ?
  groetjes fieke

  Like

 2. @ Fieke: Ik weet niet welke toepassingen er in Nederland al gebruikt worden, naar mijn weten wordt dit jaar voor het eerst een praktijktest gedaan met een beperkt aantal mini-wkk’s. De links die hierboven staan naar verschillende buitenlandse fabrikanten en het artikel in The Christian Science Monitor geven wel een beeld van de mogelijkheden en kosten.
  Beschikbaarheid in Nederland zou ik bij een installatiebedrijf navragen. Of je kan bij een producent navragen of ze een importeur in Nederland hebben.
  Rendementen, duurzaamheid ed. dat weet ik niet, zover heb ik me er niet in verdiept.

  Like

 3. Fieke als je echt wil meedoen Duurzaam wonen en werken stuur je motivatie en wat wil je bereiken over 2 en 4 jaar
  Wilt u aktief ondernemen binnen Het Platform Ondernemend Waalre en zijn werkgroepen in 2008- 2013? http://www.waalre.nl
  Vraag dan informatie over model Projectplan Zorgboerderij 2008-2013 Duurzaam wonen en werken 2008-2013 En kennisdelen met volgende leden Mr F Baten, Dr Tan & Partner B.V. Lars Mehlkop & Partner spins-off i.o., Werkoverleg HTC 9 april 10.00-14.00 uur http://www.epn.net Willem de Zeeuw http://www.mini-wkk
  Wilt u met partners uit de zorg, bedrijfsleven, onderwijs en overheid meezoeken naar oplossingen voor de Gewenste ontwikkelingen met betrekking tot cultuur infrastructuur van onze regio en daar buiten?

  Meld u aan vredespark@live.nl zodat onze bestuur en partners samen kunnen bepalen wat de beste samenwerkingsvorm voor uw organisatie is.

  Like

 4. Als ik het goed begrijp wordt voor de productie van warmte en stroom een niet duurzame brandstof gebruikt, namelijk aardgas! Zou het dan niet verstandiger zijn om te investeren in echt duurzame energie, zoals die geleverd wordt door zonnepanelen of zonnecollectoren?

  Like

 5. @Johan: Aardgas is inderdaad niet duurzaam, maar er zijn verschillende vormen van biogas opkomst die op te waarderen zijn tot aardgas. Denk aan mestvergistingsinstallaties bij boeren en bij rioolwaterzuiveringen (bv. van het bedrijf BioGast, maar er zijn ongetwijfeld meer bedrijven actief op dit terrein). Daar wordt steeds vaker methaan afgevangen voor stroomopwekking. Dat methaan is met weinig moeite op te waarderen tot aardgas, dat tenslotte ook voor het grootste gedeelte uit methaan en ethaan bestaat.

  Op die manier wordt het een keuze van jezelf of je (groen) biogas afneemt of aardgas, net als bij elektriciteit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.