Antwoord ABP over duurzaam beleggingsbeleid

Sneller dan verwacht heb ik een antwoord binnen van het ABP op mijn email over duurzaamheid en transparantie, waar ik gisteren over schreef. Het positieve nieuws is dat ze meer transparantie beloven en dat ze zeggen dat:

(…)Zaken als milieu, sociaal beleid en een goed ondernemingsbestuur wegen mee in de beslissingen. Daartoe zijn Beleggingsbeginselen vastgesteld waarin onder meer staat dat ABP niet in een bedrijf belegt als dat strafbare of moreel verwerpelijke gedragingen bevordert. Dat geldt ook als beleggingen in onmiddellijk verband staan met een schending van mensenrechten of fundamentele vrijheden. Bij beleggingskeuzes houdt ABP zich uiteraard aan wetgeving en internationale verdragen.(…)

Het minder goede nieuws (naar mijn mening) is dat ze het volgende stellen:

(…)Over zaken die buiten wetgeving en internationale verdragen vallen -zoals clusterbommen- beraadt het bestuur zich. (…)

Naar mijn weten heeft Nederland al lang verdragen getekend dat ze clusterbommen en bepaalde types mijnen uit willen bannen. Ik vind dat mijn geld dan ook niet belegd moet worden in bedrijven die dat soort producten maken. Evenzeer wil ik geen geld steken in bedrijven die Nederlandse werkgelenheid wegnemen door zich niet aan internationale afspraken te houden. Bovendien kwamen er nog wat andere langs, zoals Freeport Mining. Dat in het verleden in ieder geval niet aan MVO deed (zie bv. Mijnbouw en de rol van ABN AMRO — Milieudefensie)

Kortom: Wordt vervolgd komend weekend de beleggings criteria van ABP maar ‘ns lezen, zoals ze in de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen (pdf) staan. En de FNV lastig vallen, die bepalen ten slotte mede het beleggingsbeleid.

Als er mensen mee willen denken, schrijven. Laat even berichtje achter in de comments, of stuur een email via de contact optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: