Afscheid & weerzien in het paasweekend

Ondanks het heerlijke weer is dit een paasweekend waar ik dubbele gevoelens aan over hou. Zaterdag begon goed met het weerzien van mijn zeilboot. Ik heb deze opgehaald en vanuit Friesland naar Vlietland verplaatst. Het verlaten van Friesland gaat me aan het hart, vooral het weggaan bij Tusken de Marren en het vertrek bij m’n vaste onderhoudsman Piet Haarsma.

Boot in de takels Wachten bij VlietlandIk huur al jaren met veel plezier boten en ligplaatsen Tusken de Marren, maar de reistijd vanuit Voorburg naar Friesland werd toch echt te gortig. Afgelopen zaterdag heb ik samen met een vriend de boot in Friesland opgehaald. Eerst hebben we de boot nog in de anti-fowling gezet, daarna op de trailer en richting Vlietland net ten zuiden van Leiden.

Boot in de liftBoot te water II

Bij Vlietland werden we warm onthaald door de havenmeester en hing De Noord binnen een uur in de botenlift om een nachtje water te maken en dicht te trekken. Zondag viel de hoeveelheid water in de boot heel erg mee. Na het hozen hebben we de mast erop gezet en de boot zeilklaar gemaakt. Vervolgens hebben we nog een uurtje gezeild in de avondzon, want echt vroege vogels hadden we ons niet betoond op paaszondag.

Vandaag begon door te dringen dat ons zaterdag een bijzonder persoon ontvallen was. Toch zijn we vanmorgen voor het paasontbijt naar m’n zus gegaan. Daarna zijn we met de halve familie en met opa en oma naar Vlietland gereden om de boot te zien. Opa was blij De Noord weer te zien, met een biertje en een bittergarnituurtje had hij het duidelijk naar z’n zin bij Paviljoen Vlietland. Hij wilde ons nog weg zien zeilen.

Vanavond aan de telefoon bleek dat hij nog steeds scherp oplet, hij had gezien dat we het grootzeil niet in één keer omhoog hadden gekregen. Dat klopte, want ik had een foutje gemaakt. Dat was te herstellen zonder te strijken, maar de onderbreking was lang genoeg om zichtbaar te zijn voor hem. Ook bleek dat het weg zien zeilen van De Noord hem niet onberoerd liet. Aan de ene kant was hij trots dat de boot er zo goed uitziet en nog steeds goed vaart (ondanks het ontbreken van het windvaantje), aan de andere kant stak het hem dat De Noord, 166, de pampus waar hij 56 jaar eigenaar is geweest, zonder hem wegvoer.

Gelukkig staat nu wel de afspraak dat we nog een keer gaan zeilen als het wat warmer is. Ik hoop dat dat snel lukt.

0 gedachten over “Afscheid & weerzien in het paasweekend”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.