Wat doet jou bank met je geld?

Op 18 maart had Zembla een uitzending over de investeringen van Nederlandse pensioenfondsen in milieu- en mensonvriendelijke bedrijven. Vandaag hadden ze een soortgelijke uitzending, maar nu over de vier grootste Nederlandse banken. Te weten: ABN-AMRO, ING/Postbank, Fortis en Rabobank. Ook deze vier kwamen er niet echt goed vanaf. Alle vier de banken beleggen in aandelen van producenten van clusterbommen en landmijnen, ook verstrekken ze alle vier leningen aan dergelijke producenten.

Ook hebben alle vier de banken geld geïnvesteerd in Freeport-McMoran. Het mijnbouwbedrijf dat niet zulke schone handen heeft in Indonesië. Milieudefensie voerde 10 jaar geleden al een keer succesvol actie tegen investereringen in Freeport door ABN-AMRO. Inmiddels zit ABN er weer in voor USD 5,4 miljoen. Daarnaast zitten alle vier de banken ook in bedrijven die het niet zo nauw nemen met arbeidsrechten.

De meeste banken wilden niet reageren op de uitzending van Zembla, maar gaven aan via actief aandeelhouderschap de bedrijven van binnenuit te willen veranderen. Dat roept bij mij altijd twee vragen op:

 1. Waar kan ik dat stemgedrag terugvinden?
 2. Wat doet de bank als een bedrijf haar beleid niet wenst aan te passen?

Het antwoord op de eerste vraag is vanaf morgen voor een deel bij de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling te vinden, dan publiceert de VBDO het onderzoek ‘VBDO quickscan series, voting on sustainability by seven Dutch banks’.

Wat ook naar voren kwam in de uitzending is dat verschillende goede doelen hun vermogen beleggen in dezelfde bedrijven. Ook de SP zat bij een van de vier banken (te weten ING/Postbank). Helaas kan ik nergens vinden waar GroenLinks z’n bankzaken regelt, maar ik heb de vraag wel bij het partijbureau neergelegd.

Zelf zien wat je bank doet op het gebied van klimaat? Voor klimaat heeft Milieudefensie het samengevat op de site Niet met mijn geld.nl. Ik heb n.a.v. de uitzending van Zembla een mail gestuurd aan de Rabobank.

Bronnen:

 1. Nou, http://www.nietmetmijngeld.nl/ heeft het zelf ook niet echt begrepen. De site presenteert een mededeling dat mijn flash player ‘express install’ niet ondersteunt, en dat ik daarom maar moet upgraden. ‘Express install’, klinkt eng, ik weet niet of ik dat wel wil hebben…

  Like

 2. volgens mij bankiert GroenLinks via de ASN danwel Triodosbank.
  in elk geval worden alle afdelingen aangeraden via een van beide banken hun geld te beheren, dus lijkt me een logische gevolgtrekking dat landelijk dit ook doet.

  Like

 3. @Jeroenimus: Gisteren antwoord gehad van GroenLinks. Het blijkt dat het bestuur van GroenLinks een aantal weken voor de uitzending van Zembla besloten heeft om volledig over te stappen van de Postbank naar de Triodos bank.

  Like

 4. Gisteren ook mijn bank(en) aangesproken via http://www.nietmetmijngeld.nl/ en van de Rabobank kreeg ik netjes een ‘automatische email’ terug. Hoe bezorgt e.d. ze wel niet waren. Ze bekennen dus wel hun schuld of beter gezegd maatschappelijke verantwoordelijkheden. Het mooie is dat ze afsluiten met:

  “Tot slot wat betreft de Zembla uitzending van 10 juni 2007: uiteraard trekken wij ons de daarin geuite ritiek aan. Concreet betekent dit, dat wij per bekritiseerde
  onderneming na zullen gaan of wij de financiering daarvan, respectievelijk de belegging daarin, zullen handhaven of niet. Zo niet, dan hebben wij de consequenties daarvan getrokken. Zo ja, dan zullen wij ook met redenen omkleed aangeven waarom wij
  met dat bedrijf als klant verder willen gaan.”

  De laatste zin spreekt mij het meest aan en hierop heb ik dan ook gereageerd met het verzoek mij inzage te geven in de vorderingen en status van de door hun genomen beslissingen.
  Ik ben benieuwd of we daar nog reactie op krijgen… Heb ze ook voorgesteld een deel van mij rente percentage te korten zodat ik een 100% groene/eco/fairtrade rekening bij ze krijg, maar dat zal wel niet lukken… 🙂

  Like

 5. @ Roland: Dat klinkt inderdaad als hetzelfde antwoord dat ik gekregen heb, zie ook: http://www.krispijnbeek.nl/?p=108

  Als je een groene rekening wilt hebben kun je momenteel al naar 2 banken overstappen:
  Triodos Bank: sparen, beleggen en betaalrekening (www.triodos.nl)
  ASN Bank: sparen, beleggen nog geen betaalrekening (www.asnbank.nl)

  Ik ben benieuwd of ze je inzicht geven. Hoor ik graag van je. Ik vermoedt dat dat ergens op de site wordt weggemoffeld. Het gaat denk ik niet met een persbericht gepaard, zoals de ASN-bank een paar jaar geleden deed toen ze de samenwerking met de Wereldbank opzegde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: