Live earth

Ik heb zojuist 2 minuten van de mediahype Live Earth zitten kijken. Eerlijk gezegd doet het me niks, vooral niet als ik kijk naar de Nederlandse sponsors. Nuon? Als groene stroomproducent? Wie het rapport Powering Profits (pdf) van onderzoeksbureau SOMO leest denkt daar anders over. De brandstofmix voor de opwekking van energie van Nuon ziet er als volgt uit: 36% kolen, 59,5% gas en 4,5% duurzaam. De productie van duurzame stroom was in 2006 ook lager dan in 2005, vreemd als je je zo groen wilt presenteren.

Bij de levering van elektriciteit is het beeld gunstiger. 19% van de geleverde stroom is afkomstig van duurzame bronnen, maar ook dat is een daling t.o.v. eerdere jaren. In 2002 was rond de 25% van de elektriciteit die Nuon leverde afkomstig van duurzame bronnen.

Daarnaast heeft Nuon een investering van Euro 1,2 miljard aangekondigd in een nieuwe kolencentrale (1.200 MW) in de Eemshaven. De investeringen in duurzame stroomopwekking bedroeg in 2005 en 2006 rond de Euro 65 miljoen, of iets meer dan 10% van de totale investeringen.

Beoogd fusiepartner Essent levert en produceert meer groene stroom, maar heeft evenals Nuon een aangekondigd een slordige miljard Euris in een kolencentrale te investeren. Daar staat Euro 125 tegenover voor duurzame energie in het kader van het zogenoemde Borssele akkoord.

Maar ja, waarom zouden energieproducenten meer geld investeren in groene stroom als de consument het laat afweten? Als de consument meer dan de prijs laat meespelen bij zijn keuze van stroom komen er ook minder kolencentrales bij, of gaan er vanzelf ouwetjes dicht… Niet al te hard zeuren dat dat geen impact heeft, de uitzending van Zembla over de investeringen van pensioenfondsen en de ophef daarna heeft PGGM ook door de bocht gekregen. Nog even afwachten hoe ze het operationaliseren, maar de aankondiging dat ze hun aandeelhoudersmacht ten positieve gaan gebruiken lijkt me zeer zinvol. Zou een goede zijn voor de provinciebesturen die aandeelhouder zijn in de koleninvesteerders… Of stem met je voeten, kies voor groene stroom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.