Zeilen in de pampus

Het weer is deze zomer helaas niet zo mooi geweest als gehoopt, maar desondanks heb ik zeker al een aantal keren heerlijk gezeild in de pampus. Vanmiddag een vrije middag genomen en heerlijk in mijn uppie op het water gezeten. Nauwelijks een ziel te bekennen op de plas, behalve dan een paar sloepjes en twee surfers. De zon scheen niet (zoals op de foto van Regis onder), maar het woei goed. De Noord hield zich prima. Stag en gangboord gingen het water in, maar de boot blijft goed bestuurbaar. Dat blijft toch het meest wonderlijke, dat de boot zo snel en fel blijft reageren op het roer.

De Noord gaat schuin

Afvaren en aanleggen in je eentje blijft spannend. Probleem is dat de boot een factor 15 zwaarder is dan ik, dus afremmen gaat niet zo heel erg makkelijk en met hout kan je het maar één keer fout doen… Vooral het aanleggen was vandaag wat geklooi. De wind begon behoorlijk aan te trekken en ik moest voor de wind de haven in. Buiten de haven heb ik het grootzeil gestreken, dat ging niet zo makkelijk omdat de boot niet in de wind wilde blijven liggen. Met druk op het grootzeil is het echter godsonmogelijk om het zeil te strijken. Met een beetje geklooi lukte het uiteindelijk, vervolgens op de fok naar de opening van de haven gevaren. Fok gestreken en uitgedreven naar de ligplaats. Gelukkig heb ik daar een stootkussen op het steiger gebonden, want ook zonder zeilen zat de vaart er nog goed in.

Ik ben er nu wel achter waarom er soms een beetje water in de boot staat, de doorloop onder de vlonders door zat namelijk tussen het voorste en achterste deel verstopt. Dat is nu ook verholpen. Nu maar hopen op mooi weer met Lowlands, dan kan ik lekker zeilen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: