Opvallend in Tsjechië

  1. De protesten tegen de verrijking binnen de katholieke kerk en de katholieke interpretatie van de bijbel stammen niet van Luther, maar begonnen al veel eerder. Johannes Hus en de hussieten in Tjsechië gingen hem ruim een eeuw eerder al voor.
  2. Katholieken hadden een paar honderd jaar geleden een aparte opvatting van tolerantie. Johannes Hus mocht dat aan den lijve ondervinden nadat hij in 1414 met een vrijgeleide van Koning Sigmund naar het Concilie van Konstanz was afgereisd. De vrijgeleide bleek van weinig waarde en Hus eindigde geheel in de tolerante christelijke traditie van die tijd op de brandstapel. Na een paar eeuwen waarin de hussieten in min of meerdere mate getolereerd werden werden ze in 1620 definitief verslagen door het Oostenrijkse Keizerrijk bij de Slag op de Witte Berg
  3. Het inmense tempo waarin het in een land kan verkeren. De ene eeuw regeer je over grote delen van Duitsland en Hongarije, de volgende maak je deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Ondertussen maakt ons Nederlandse parlement zich de hele nacht druk om een opmerking van een bewindspersoon dat ze zich voor kan stellen dat Nederland over een paar eeuwen een joods/christelijk/islamtische traditie heeft (of heb ik de ophef dan verkeerd begrepen?). Als ik het IPCC mag geloven is er over twee eeuwen enkel maar Nederlandse traditie, of heet dat tegen die tijd letterlijk ‘vergane glorie’? Denk dat we ons dan wel wat beschaafder op moeten stellen, anders wil niemand ons hebben…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.