Duurzaamheid in Leidschendam-Voorburg

De lokale afdeling van GroenLinks in Leidschendam-Voorburg had mij gisteren gevraagd voor een presentatie over duurzaamheid en de rol die de gemeente daarbij kan spelen. Ik was aangekondigd als medewerker van, maar sprak toch echt op persoonlijke titel. Het was tenslotte avond en mijn werk is leuk en interessant, maar er is meer in het leven dan werken 😉

Door een kleine miscommunicatie had ik weinig aan mijn powerpointpresentatie, maar gelukkig liet mijn geheugen me (nog) niet in de steek. De aanwezigen waren gelukkig ook enthousiast en er een van de aanwezige leden wist duidelijk meer van duurzaam bouwen dan ik. Doordat ik mijn presentatie uit het hoofd deed bleef duurzaamheid helaas beperkt tot milieu en economie, terwijl in mijn visie de menselijke kant minstents zo belangrijk is. Maar goed, dat komt een andere keer dan wel weer aan de orde.

Tijdens de presentatie ben ik kort ingegaan op de 3 thema’s waarvan ik denk dat ze de komende jaren het landelijke debat zullen beheersen (afgaande op het regeerakkoord, de ontwikkelingen in de EU en het buitenland):

  1. Klimaat: sinds de film van Al Gore en het rapport van Stern weer met stip terug op nummer 1;
  2. Luchtkwaliteit: dat blijft in de Randstad een lastig dossier, zeker voor Leidschendam-Voorburg dat ingeklemd ligt tussen drukke (snel)wegen en met de Noordzee met vuile scheepvaart vlakbij;
  3. Duurzaam inkopen: de Rijksoverheid wil in 2010 (?) 100% van haar inkopen duurzaam doen. Voor de lokale overheden ligt het streefcijfer naar ik meen op 50%.

Tijdens de presentatie of eigenlijk meer de rondetafeldiscussie zijn verschillende mogelijkheden de revue gepasseerd, waarmee de lokale fractie hopenlijk aan de slag kan.

Wat een beetje bleef hangen is de vraag hoe je burgers/bewoners (in dit geval vaak plotsklaps omgetoverd naar consumenten) zover krijgt dat ze zelf duurzaam gaan inkopen. Een van de leuke initiatieven (waarvan ik het bestaan niet kende) was een cursus over milieubewust/duurzaam consumeren die de lokale milieugroep geeft. Daarbij komen (als ik het goed onthouden heb) aspecten als voeding, energiebesparing en waterbesparing aan bod.

Daarnaast ben ik zelf kort ingegaan op het onderzoek dat ik al eerder aan heb gehaald over het effect van sociale normen op gedrag. Geïnspireerd op dat idee, op het idee dat goed voorbeeld doet volgen en op de site No Impact Man zal ik de komende maanden de stapjes die ik zelf richting duurzaamheid heb gedaan op dit weblog beschrijven. Tips over hoe het beter of duurzamer kan zijn welkom. Want ik heb de wijsheid niet in pacht…

0 reacties op “Duurzaamheid in Leidschendam-Voorburg”

  1. Wellicht leuk danwel relevant om een project in Den Haag te melden dat groenLinks samen met stichting aarde-werk uitvoert, waarbij een groep mensen cursus volgt om als duurzaamheids coach anderen te helpen met duurzaamheid in het dagelijks leven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: