Martin van Amerongen prijs: Een blog voor je kop

Hierbij een aantal citaten die ik de niet-lezer van de Groene Amsterdammer niet wil onthouden uit het winnende essay van de Martin van Amerongen prijs (de overige inzendingen zijn hier te vinden):

Privacy is een begrip dat in het digitale tijdperk ongeveer met dezelfde existentiële crisis kampt als de dodo in de eerste fase van het westerse kolonialisme overzee.

Over bloggers (ik herken mezelf er niet in):

De gemiddelde blogger ontleent zijn gerief aan het uitstoten van een permanente stroom van beledigingen en verwensingen en leeft bij de gratie van een peilloze haat, die hij dankzij de anonimiteit die het blog biedt ongelimiteerd de wereld in kan spuien. De blogger is de wrekende hand van de ontevreden burger, verwikkeld in een digitale guerrilla met alles wat naar autoriteit ruikt.

Over GeenStijl:

De getapte jongens achter GeenStijl waarschuwen dat hun site ‘niet voor mietjes’ is en stellen dat bij hen ‘de taal van de straat’ kan worden beluisterd. Als dat waar zou zijn, wordt het de hoogste tijd definitief te emigreren, maar waarschijnlijker is dat het hier helemaal niet gaat om een realistische weergave van wat er speelt in de hoofden van de mensen, maar integendeel om een kunstmatig geschapen universum van een beperkt groepje autisten behept met een Napoleon-complex van alwetende omnipotentie.

Over de gezellig sfeer van reacties op weblogs:

De reaguurder wordt gedreven door een onbedwingbare reageerdrift. En hij heeft overal een mening over, in die zin dat hij aan heel veel mensen, eigenlijk aan iedereen behalve zichzelf, een bloedhekel heeft.

Het hele essay is hier te vinden (zonder in te hoeven loggen): De Groene Amsterdammer:Een blog voor je kop (Winnaar Martin van Amerongen Prijs).

0 gedachten over “Martin van Amerongen prijs: Een blog voor je kop”

  1. Wat waren de beoordelingscriteria van de essays? Als het om de inhoud gaat, vind ik het wel een heel negatief verhaal, ongeacht mijn mening over de behandelde onderwerpen natuurlijk.

    Het mooiste is de vermeende climax aan het einde: “..hij heeft overal een mening over, in die zin dat hij aan heel veel mensen, eigenlijk aan iedereen behalve zichzelf, een bloedhekel heeft.” – Over wiens mening gaat het ook alweer 😛 ?

    Hoe dan ook: Er zaten geen spelfouten in! Een 10! 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.