Cradle to Cradle: afval = voedsel

Een paar weken geleden is het boek Cradle to Cradle van Michael Braungart en William McDonough eindelijk in het Nederlands vertaald. Dat leek me een mooie gelegenheid om het boek te kopen en te lezen. Vorig jaar had ik al met verwondering naar de documentaire van VPRO’s Tegenlicht zitten kijken (Afval = voedsel). In voorbereiding op de tweede aflevering over dit thema die de VPRO op 26 november 2007 uitzend leek het lezen van het bijbehorende boek me nuttig.

Het positieve van het boek vind ik de positieve insteek, geen moraalridders die ondernemen vies vinden en terug willen naar een romantisch ideaalbeeld waarin iedereen blij in zijn hutje op de hei volledig zelfvoorzienend zat te zijn. Eerder twee heren die de krachten van het kapitalisme weten te combineren met principes waarin het milieu en de natuur niet als afvoerputje worden gebruikt. Wat vooral leuk is om te lezen is hoe bedrijven de principes die ze huldigen daadwerkelijk in de praktijk weten te brengen. Varierend van gebouwen die per saldo electriciteit opwekken en daarbij zoveel mogelijk gebruik maken van de voordelen van de lokale omgeving. Dus geen eenheidsworst, maar verscheidenheid en diversiteit. T-shirts die composteerbaar zijn, textielfabrikanten

Wat zijn dan de belangrijkste principes (in mijn ogen):

  • Zet niet eco-efficiency, maar eco-effectiviteit centraal. Oftewel: Doe het niet beter, maar doe het goed. Dus niet streven naar minder of geen uitstoot van schadelijke stoffen, maar streven naar uitstoot van gewenste stoffen. Gewenste stoffen zijn stoffen die de natuur weer kan hergebruiken (biologische voedingsstof), of die herbruikbaar zijn als technische grondstof. De metafoor die ze gebruiken is die van een bloeiende kersenboom. De hoeveelheid bloesems is volstrekt overdadig voor het doel (voortplanting), maar de kersenbloesem en de resten ervan zijn nuttige grondstoffen voor andere organismen.
  • Een probleem dat er niet is, hoef je niet op te lossen. Met andere woorden denk bij het ontwerp na over de gebruiksfase en de afvalfase. Gebruik bij het ontwerp de stoffen die de eigenschappen bezitten die je wenselijk vind, zodat je geen stoffen hoeft toe te voegen om ongewenste effecten tegen te gaan. Denk ook na over waar het ecosysteem waar je product in eindigt behoefte aan heeft. Gebruik bv. verpakkingsmaterialen die als meststof kunnen fungeren in landen waar een gebrek aan meststoffen bestaat.

Meer informatie over de basisbeginselen van Cradle to cradle (wieg tot wieg) is hier te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.