De Dominee (2004)

Afgelopen week De Dominee (2004) van Gerrard Verhage gekeken. De film is (losjes?) gebaseerd op het leven van Klaas Bruinsma. In de film komt hij naar voren als man met een visie (of is het een visioen) op een gelegaliseerde softdrugsmarkt. Tegen die tijd wil hij de grootste zijn. Hij doet z’n best om schone handen te houden, maar ontkomt er niet aan om medogenloos mensen om te leggen die in de weg staan. Uiteindelijk wordt zijn vertrouwen in vriendschap en loyaliteit hem fataal. Of dit ook maar in de verste verte in de buurt komt van de werkelijkheid kan ik niet beoordelen.

Voor Nederlandse begrippen is het een goede misdaadfilm, met overtuigend spel. Het plot is voor een deel voorspelbaar, wat jammer is. Hoewel onduidelijk blijft wie hem uiteindelijk omlegt, is al vrij snel duidelijk wie Klaas belazert. De film geeft een mooi sfeerbeeld van Amsterdam en van het softdrugswereldje uit de periode dat alles er nog op leek te wijzen dat softdrugs op afzienbare tijd gelegaliseerd zou worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.