Typisch 'Marokkaans' vs. Straatcultuur

De Groene Amsterdammer: Niet lullen maar poetsen

Criminoloog Jan Dirk de Jong promoveerde op groepsgedrag onder ‘Marokkaanse’ jongens. De ‘straatcultuur’ bepaalt hun gedrag, niet de ‘cultuur’ van Marokko of de Rif.Na jaren veldonderzoek begon het hem te dagen. Niet de cultuur is de dominante factor bij het ontstaan van delinquent gedrag van ‘Marokkaanse’ straatjongens, maar een stelsel van groepsprocessen die horen bij hun straatcultuur. Veel van wat inmiddels ‘typisch Marokkaans’ is gaan heten, vond hij ook bij straatculturen elders in de wereld. Het tekortschieten van de ouders, halsstarrige ontkenning: in de Verenigde Staten zag hij het bij ontspoorde Koreaanse jeugdgroepen en collega-onderzoekers meldden het bij Pakistaanse straatjongens in Oslo en als onderdeel van de straatcultuur van Chileense migrantenkinderen in Barcelona.

Betekent dit dat we het over 10, 15 jaar hebben over typisch ‘Poolse’ culturele problemen? Net als dat het 10, 15 jaar geleden ging over ‘Surinaamse’ problemen en eerder nog over Italiaanse en Spaanse problemen? Terwijl het eigenlijk gaat over jongeren in achterstandsbuurten, een categorie waar we toch al heel veel jaren ervaring mee hebben en waar uit het verleden toch succesvolle aanpakken voor beschikbaar zijn.

0 gedachten over “Typisch 'Marokkaans' vs. Straatcultuur”

 1. Helemaal zeker ben ik ook niet.
  Maar de wereld verdelen in kinderen en ouders zoals nu mode wordt, spreekt me niet erg aan.
  Factoren als ouders die het maatschappelijk of individueel niet gemaakt hebben, de over-de-rug-van-jou mentaliteit, falende overheden door gebrekkig inzicht in cultuurprocessen, etc. spelen ook een belangrijke rol denk ik.
  De tijd zal het ook niet leren, want deze problemen zijn van alle tijden.

  Like

 2. Ik heb het antwoord ook niet, maar ben het met je eens dat het probleem van alle tijden is. Daarom blijft het me zo verbazen dat er zo weinig naar succesvolle aanpakken uit het verleden gekeken lijkt te worden en zo weinig naar de toekomst. Een aantal weken geleden werden er bij het journaal een aantal mensen in Rotterdam geinterviewd die op dit moment veel last hebben van Poolse nieuwkomers. Ik kreeg het idee dat daar dezelfde taal over werd uitgeslagen als 20 jaar geleden over Turkse en Marokkaanse nieuwkomers: ruw, respectloos naar vrouwen etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.