Tegenlicht: Afval is Voedsel. Een revolutie in Nederland

Afgelopen week heb ik de tweede documentaire van Tegenlicht over Cradle to Cradle gekeken en de discussieavond in samenwerking met De Baak. Het blijft toch een intrigerend concept. Ik weet niet of alles haalbaar is en de eerste critici dienen zich al aan, zie het gesprek met Bas Amelung of de reactie van Willem Hoogendijk. Ik ben het wel met Peter van Vliet eens dat je kritische kanttekeningen bij Cradle to Cradle kunt plaatsen.

Zelf vind ik het belangrijkste van het concept dat het bedrijven en mensen nieuwe energie geeft om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Daarmee lijkt Cradle to Cradle een duurzame samenleving een stapje dichterbij te brengen. Ook al zou de wereld uiteindelijk een Malthusiaans karakter blijken te hebben, de bijbehorende catostrofe schuiven we op die manier weer een stukje verder voor ons uit.

Nu wachten op de uitkomsten van concrete projecten. Een stoel volgens dit principe ontwerpen is een ding, maar ik ben vooral benieuwd naar de eerste ontwerpen voor bedrijventerreinen, woningbouw en wegenaanleg die volgens dit principe aangepakt worden. De uitdaging daarbij is in mijn ogen: ontwerp een bedrijventerrein, woonwijk of weg waar de natuurbeweging voorstander van is, omdat het extra ruimte voor schone natuur oplevert.

Meer informatie: Tegenlicht -> Afleveringen -> Afval is Voedsel

 1. Bedankt voor de tip! Sinds ik geen kabeltv meer wens te betrekken van de plaatselijke monopolist kijk ik ook nauwelijks meer in de VPRO-gids.

  Like

 2. Ja man, gooi je ijsjesverpakking in de bosjes, en de biodiversiteit slaat schrikbarend toe 🙂

  Like

 3. He Krispijn

  Gefeliciteerd met je 600ste post! Had je het zelf wel gezien?

  Prettig weekend!

  Like

 4. Hoi Jogy,

  Bedankt en het was me zelf inderdaad nog niet opgevallen. Ik heb de boel inmiddels ook verplaatst naar Siteground o.a. uit onvrede met de berg commentspam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: