Hobbels naar open source software

Digitaal Bestuur heeft een interessant artikel over de hobbels die organisaties tegenkomen als ze over willen stappen naar open source software. Het artikel noemt een tweetal praktijkvoorbeelden van de problemen, waarbij mij opvalt dat het niet zozeer Microsoft is die het probleem vormt. Het lijkt er eerder op dat andere leveranciers de office software van Microsoft gebruiken om hun eigen marktpositie te behouden. Ook Binnenlands Bestuur vraagt zich af of het verzet komt doordat de trend naar open ICT de positie van grote ICT leveranciers bedreigt. Als dat waar is zetten ICT leveranciers Microsoft Office in als verticale verleider, om het in marketingjargon te zeggen.

Een paar stukjes uit het artikel:

Heerenveen had eigenlijk maar één probleem met de migratie. Hiemstra: “ICTdienstverlener Centric stak geen hand uit. Ze zagen net als wij dat hun applicatie Doc4all niet werkt met OpenOffice. Verder deden ze niets. Ik mocht bellen.”
(…)
Hiemstra vroeg een plaatselijke programmeur de koppeling zelf te schrijven en de gemeente geeft deze software straks weg als opensource pakket, voorspelt de projectmanager.
(…)
Centric wijt de problemen aan miscommunicatie of een nog onaangepaste softwareversie. (…)
De gemeente Haren meldt vergelijkbare strijd te leveren met Getronics PinkRoccade.
Het Groningse Haren ontwikkelde de afgelopen jaren een opensource thinclientinfrastructuur.
(…)
De koppelingen tussen OpenOffice en de software geleverd door Getronics zijn de enige hindernissen die het uitrollen van de thin clients tegenhouden. “We moeten hun applicatie aanpassen of anders vervangen”, concludeert Krabbe. “De applicatie van Getronics heeft Microsoft Word zo goed als ingebakken.”

Als econoom klinkt dit voor mij als dezelfde verkooptruc als Senseo en Nespresso. De apparaten die je er voor nodig hebt zijn op zich redelijk betaalbaar, alleen de pads en kuipjes met koffie die je er voor nodig hebt zijn duurder dan losse koffie en je zit vast aan je leverancier. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de beertender van Heineken, daar kun je geen Bavaria op aansluiten.

Nu ben ik geen specialist in open software, dus lees het hele artikel en oordeel zelf: digitaal bestuur: ‘Overheid open u!’.

Emerce heeft een interessant artikel voor wie meer wil weten over verticale verleiders en concurrentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: