Oud nieuws: klokkenmakers vrijgesproken

In de NRC kwam ik eind vorige maand onderstaand bericht tegen (toegegeven, inmiddels oud nieuws):

Vier leden van de „culturele guerrillagroep” Untergunther zijn deze week door een Parijse rechtbank vrijgesproken van herhaaldelijke inbraak in het Panthéon, en het illegaal repareren van de grote klok op het 18e- eeuwse gebouw.
(…)
Eén jaar lang, vanaf november 2005, braken de clandestiene klokkenmakers ongezien in, richtten op een zoldertje een werkplaats in, en repareerden stukje bij beetje de klok, onder leiding van de klokkenmaker Jean-Baptiste Viot. Deze had met lede ogen aangezien dat de beheerder van het Panthéon de klok sinds de jaren zestig had laten wegroesten. De bewakers hadden niets in de gaten.

(…)
Toen de klok weer werkte, meldde Untergunther de operatie aan de beheerder: We besloten het toch maar te vertellen, omdat we wilden uitleggen hoe je de klok moet opwinden.
(…)
De beheerder geloofde de klokkenmakers eerst niet, maar toen hij de werkplaats aanschouwde moest hij even gaan zitten en diep adem halen. De autoriteiten ontsloegen de beheerder en gaven de inbrekers aan bij de politie.

Toegegeven oud nieuws, maar goed dat ze vrijgesproken zijn. Het repareren van de klok behoort van meer waarde te zijn dan het illigaal toegang verschaffen tot het pand. Mooi dat ze zelf actie hebben ondernomen om de klok te repareren, en geen ellenlange rechtzaken en procedures tegen de autoriteiten zijn gestart. Ik mag dat wel: eigen initiatief, creativiteit, handelen en dat alles onder deskundige leiding van iemand die weet hoe je een klok repareert.

Ze hebben denk ik ook een meubelmaker in dienst, want de stoelen zien er goed uit op de fotos op Urban Resources.

Bron: Clandestiene klokkenmakers vrijgesproken NRC, 30 november 2007.
Meer informatie over les UX op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.