Aanstootgevende fotos

Oud nieuws, maar soms kom je een interessant artikel pas later tegen. Kernvraag van het artikel van Margreet Fogteloo voor de Groene Amsterdammer is:

Wie veroorzaakte de rel over de fotos van homos met Mohammed: De kunstenares of de museumdirecteur, die ze eerst ten toon wilde stellen en ze toen weigerde?


Citaat:

Aanvankelijk had Van Krimpen een serie foto’s van Hera aangekocht voor de expositie 7 up van werk van zeven jonge kunstenaars. Hij vond haar foto’s ‘van hoog niveau’, maar toen hij in De Pers las dat op de maskers van enkele homostellen de beeltenissen van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali staan, ging hij twijfelen aan ‘de intentie van de kunstenares’, althans, waar die intenties de islam betreffen. De titel van het project, Adam en Ewald, is ontleend aan een citaat van een sgp-kamerlid. Met foto’s die refereren aan homo’s in gereformeerde sfeer heeft Van Krimpen echter géén moeite. Orthodox-christelijke gelovigen mogen kennelijk wel worden ‘beledigd’. Het project gaat over homoseksuele stellen in Nederland: vallen moslims daar soms buiten?

Goede vraag. Ben benieuwd hoe de Hoge Raad daar over denkt, denk zelf dat het in strijd is met Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Katholieken hebben in 1966 geleden al gemerkt dat je veel kunt zeggen voordat het godslastering is. Gerard van het Reve werd toen in het ezelproces vrijgesproken van godslastering. Wat hij had geschreven?

Als God zich opnieuw in Levende Stof gevangen geeft, zal Hij als Ezel terugkeren, hoogstens in staat een paar lettergrepen te formuleren, miskend en verguisd en geranseld, maar ik zal Hem begrijpen en meteen met Hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels om Zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als hij spartelt bij het klaarkomen.’

En:

En God Zelf zou bij mij langs komen in de gedaante van een éénjarige, muisgrijze Ezel en voor de deur staan en aanbellen en zeggen: „Gerard, dat boek van je – weet je dat Ik bij sommige stukken gehuild heb?” „Mijn Heer en mijn God! Geloofd weze Uw Naam tot in alle Eeuwigheid! Ik houd zo verschrikkelijk veel van U”, zou ik proberen te zeggen, maar halverwege zou ik al in janken uitbarsten, en Hem beginnen te kussen en naar binnen trekken, en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten, en daarna een present-eksemplaar geven, niet gebrocheerd, maar gebonden – niet dat gierige en benauwde – met de opdracht: „Voor De Oneindige. Zonder Woorden”

Kortom: in de Nederlandse democratische rechtstaat kun je het best goed luisteren naar het advies van Hans Teeuwen bij de Meiden van Halal: zorg dat je eelt op je ziel krijgt.

Bron: 7up, 1down, De Groene Amsterdammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.