Europese persprijs voor 'De nieuwe slaven van Europa'

De Portugese journaliste Maria do Céu Neves heeft een Europese persprijs gewonnen voor het artikel ‘De nieuwe slaven van Europa’. Het artikel verscheen in de zomer van 2007 in De Groene Amsterdammer en is vertaald door René Zwaap.

Een citaat:

‘Ik was emigrant in Nederland. Het was erger dan ik me had voorgesteld’, schrijft Céu Neves, verslaggeefster van de Portugese krant Diário de Notícias na twee weken werken in Nederland. Ze besloot tot haar actie na schrijnende verhalen over moderne gastarbeid.

De Portugezen en de Polen zijn de nieuwe slaven van Europa. De Turken ook, maar die beschermen zichzelf beter. Deze kwalificatie klinkt alleen overdreven in de oren van diegenen die nooit in de schoenen van deze emigranten hebben gestaan.

(…)

‘En? Ging zé al naar het ziekenhuis?’ wordt gevraagd aan een vrouw van boven de veertig, die zoals ik later begrijp samen met haar man en oudere zoon naar Holland was gekomen. Haar kleren zitten vol groene vlekken. Ze werkt in een kas voor tomaten, van 6.00 tot 17.00 uur. Haar echtgenoot sneed zichzelf op hetzelfde werk, het was een ernstige wond. ‘Ze wilden niet met hem naar het ziekenhuis gaan. De verzekering geeft niets en zij willen niet betalen’, antwoordt de vrouw.

Bron:
De nieuwe slaven van Europa. Moderne Gastarbeid, Groene Amsterdammer, 6-7-2007

Europese persprijs voor artikel uit De Groene Amsterdammer

0 gedachten over “Europese persprijs voor 'De nieuwe slaven van Europa'”

 1. Hallo,

  Terecht dat dit artikel heeft gewonnen. Maar nu? Wat zal zij met haar geldprijs doen bijvoorbeeld? Wat doet Nederland verder met deze informatie.

  Sinds begin september 2007 wonen er twee portugese mensen bij ons thuis. De ervaringen die Maria beschrijft heb ik ook uit hun mond mogen horen. Kakkerlakken, vechten om werk, om brood.

  Zie voor meer info onze tweetalige Hyves:

  http://www.portugezen.hyves.nl
  Of via: Narda1967.hyves.nl

  Like

 2. Narda,

  Helemaal mee eens, ik heb het artikel in de zomer gelezen en het is me lang bijgebleven. Wat me ook opviel was de oorverdovende stilte in Nederland na publicatie van het artikel. Dat is en blijft toch het nadeel van publicatie in de Groene: het bereik in Nederland is niet zo groot.

  Ik hoop dat de prijs alsnog een aantal mensen en politici met mogelijkheden om het te veranderen wakker schudt en dat ze actie ondernemen. Helaas zou ik zelf niet zo goed weten wat ik er tegen kan doen.

  Voor wat het waard is: ik heb me bij jullie hyves aangesloten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.