Rijksbouwmeester bemoeit zich met sloop ecowoning

Volgens EngineeringNow.nl heeft Rijksbouwmeester Mels Crouwel dinsdag een brief aan het college van B&W van de gemeente Steenwijkerland gestuurd over het ecohuis van Jan Husslage in Steenwijk. De Rijksbouwmeester is het oneens met het voornemen van de gemeente tot sloop van dit ecohuis.

Crouwel vindt dat de woning voldoet aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen, cradle-to-cradle principes en CO2-neutraal bouwen. Ook komt de woning ‘op een groot aantal punten overeen’ met de uitgangspunten voor een deel van de woonwijk en heeft de welstandscommissie zich positief uitgelaten over het uiterlijk van het huis.

Crouwel stelt in zijn brief:

Uit de informatie concludeer ik voorts dat het Ecohuis van de heer Husslage op een groot aantal punten overeenkomt met de uitgangspunten die in eerste instantie gevraagd werden voor een deel van deze woonwijk; dat daarbij de welstandscommissie zich positief heeft uitgelaten over het uiterlijk van deze woning en dat het uiteindelijke ontwerp bovendien voldoet aan bijna, zoniet alle uitgangspunten van duurzaam bouwen, cradle-to-cradle principes en CO2 neutraal bouwen. Tevens staan op dit moment al deze uitgangspunten hoog op de maatschappelijke agenda; van het mondiale klimaat tot aan de energielabels van VROM.

Op grond hiervan lijkt het mij ongewenst dat juist dit huis van Husslage, dit ver doorgevoerde staaltje van duurzaam bouwen, in aanmerking komt voor sloop. Dat is echt een verkeerd signaal op het verkeerde moment, zeker voor iedereen die zich op wat voor manier dan ook met duurzaam bouwen bezighoudt. Het blijft daarom voor mij onbegrijpelijk dat hier geen meer bevredigende oplossing mogelijk is.

Volgens wethouder André van de Nadort van Steenwijk is de reactie van Crouwel ‘onzorgvuldig’ omdat deze zich volledig op krantenberichten heeft gebaseerd.

Toch ben ik het eens met Crouwel. Ik snap de houding van de gemeente Steenwijk ook niet…

Bron: Rijksbouwmeester oneens met sloop ecowoning, bron: Atelier Rijksbouwmeester – EngineeringNow.nl – nieuwsplatform voor de ingenieur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.