Strijdlustige spellen(makers)

De Groene Amsterdammer heeft deze week een uitgebreid stuk over de sluipenderwijs opkomende politieke roep om agressieve en gewelddadige games aan te pakken. Volgens Aart Brouwer is er sprake van een doelbewuste, agressieve Europese campagne om de inhoud van games te beïnvloeden.

Of dat zo is kan ik niet goed beoordelen, ik verbaas me wel over de ophef over games als aanzetter van geweld. Net als dat ik me verbaasde over de ophef over Carmageddon een paar jaar geleden. Wat was er nieuw aan? Als klein kind speelde ik op de Commodore 64 Burning Rubber, waar je punten kreeg als je auto’s stuk reed en een bonus als je bovenop een andere auto wist te landen. Ook was er een uitermate saai spel (waarvan ik de naam vergeten ben) waarbij de enige lol bestond uit het platrijden van mensen op het zebrapad, vooral de bonus voor het overhoop rijden van de vrouw achter de kinderwagen was leuk bedacht.

Ook heb ik zoveel Tom & Jerry gekeken ik denk dat ik alle afleveringen heb gezien. Ik heb van mijn leven geen tv-programma of computerspel gezien dat agressiever was dan Tom & Jerry. Binnen 20 minuten gaat Tom toch minimaal 10 keer plat per aflevering. Idem voor Road Runner.

Electonic Arts, een van de grote spelers in de gamesindustrie, mengt zich vanaf nu in ieder geval actief in de discussie:

Van nu af aan gaan we onze mensen, studio’s en producten verdedigen. We zoeken de confrontatie niet, maar als iemand leugens verkondigt over onze games en onze creatieve teams door het slijk haalt, zullen we ingrijpen en de fouten rechtzetten

Ook deze uitspraak van Jurriaan van Rijswijk, ontwerper bij Game Factory Online, een Nederlandse producent van seriousgames, en gameconsulent vind ik erg fraai en provocerend:

Het is een terugkeer naar de spelwereld zoals Huizinga die in 1938 beschreef in Homo ludens, toen spelletjes het populairste tijdverdrijf in het Nederlandse gezin waren. Bij de oudere generatie is die impuls vijftig jaar lang onderdrukt door de televisie, een passief, repetitief en isolerend medium. Jongeren kijken minder tv en besteden meer tijd aan gamen, een activiteit die veel socialer is. Dat vinden ouderen verontrustend omdat ze zelf niet meer weten wat spelen is.

Maar goed, lees het artikel en oordeel zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.