The Carbon Principles

The Energy Blog heeft een interessant artikel over The Carbon Principles. Een set richtlijnen die adviseurs en financiers helpt bij het bepalen en evalueren van de klimaatrisico’s van de financieringsbeslissing bij elektriciteitsopwekking. De behoefte aan deze richtlijnen komt voort uit de risico’s (financieel en anderszins) die de energiesector en aanverwante sectoren lopen als gevolg van regionaal en nationaal klimaatbeleid in de VS.

De afspraken zijn gemaakt door drie grote Amerikaanse banken (Citibank, JPMorgan Chase en Morgan Stanley) in overleg met grote elektriciteitsbedrijven zoals American Electric Power, CMS Energy, DTE Energy, NRG Energy, PSEG, Sempra en Southern Company. Ook een aantal milieu-organisaties is betrokken geweest bij het opstellen van de principes. Wat een gepolder in de VS, maar wel een mooie vorm van zelfregulering door het bedrijfsleven. De Carbon Principles hebben betrekking op 3 zaken:

  • Energy efficiency. An effective way to limit CO2 emissions is to not produce them. The signatory financial institutions will encourage clients to invest in cost-effective demand reduction, taking into consideration the value of avoided CO2 emissions. We will also encourage regulatory and legislative changes that increase efficiency in electricity consumption including the removal of barriers to investment in cost-effective demand reduction. The institutions will consider demand reduction caused by increased energy efficiency (or other means) as part of the Enhanced Diligence Process and assess its impact on proposed financings of certain new fossil fuel generation.
  • Renewable and low carbon distributed energy technologies. Renewable energy and low carbon distributed energy technologies hold considerable promise for meeting the electricity needs of the US while also leveraging American technology and creating jobs. We will encourage clients to invest in cost-effective renewables and distributed technologies, taking into consideration the value of avoided CO2 emissions. We will also encourage legislative and regulatory changes that remove barriers to, and promote such investments (including related investments in infrastructure and equipment needed to support the connection of renewable sources to the system). We will consider production increases from renewable and low carbon generation as part of the Enhanced Diligence process and assess their impact on proposed financings of certain new fossil fuel generation.
  • Conventional and advanced generation. In addition to cost effective energy efficiency, renewables and low carbon distributed generation, investments in conventional or advanced generating facilities will be needed to supply reliable electric power to the US market. This may include power from natural gas, coal and nuclear technologies. Due to evolving climate policy, investing in CO2-emitting fossil fuel generation entails uncertain financial, regulatory and certain environmental liability risks. It is the purpose of the Enhanced Diligence process to assess and reflect these risks in the financing considerations for certain fossil fuel generation. We will encourage regulatory and legislative changes that facilitate carbon capture and storage (CCS) to further reduce CO2 emissions from the electric sector.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: