Amnesty International: Mexico: 15-jarig meisje verdwenen in Ciudad Juarez.

In de Mexicaanse stad Ciudad Juarez in de deelstaat Chihuahua verdween op 18 januari het 15 jarige meisje Adriana Sarmiento Enriquez. Er wordt gevreesd dat zij ontvoerd en in levensgevaar is. In Ciudad Juarez zijn de afgelopen 15 jaar honderden vrouwen en meisjes vermoord. In veel van deze gevallen reageerden de autoriteiten zeer traag op de vermissingen.

Adriana werd het laatst gezien door vrienden in de middag van de 18e januari, toen zij de bus van school naar huis nam. Haar familie deed aangifte van haar vermissing. Vrienden, familie en vrouwenorganisaties deelden posters met haar foto erop uit, met daarop het verzoek aan getuigen zich te melden.

Op 27 januari organiseerden schoolvrienden van Adriana een demonstratie om er bij de autoriteiten op aan te dringen meer actie te ondernemen om Adriana te vinden. Twee andere jonge vrouwen van dezelfde school werden in respectievelijk 2003 en 2004 ontvoerd en vermoord.

Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie zijn in 2008 al zeker vier meisjes en vrouwen vermoord, waarvan enkelen ook seksueel misbruikt werden.

Eind januari bracht de Nationale Mensenrechtencommissie een rapport uit over het optreden van zowel lokale als nationale autoriteiten bij de vermissingen en moorden in Ciudad Juarez. De commissie concludeerde dat alle autoriteiten onvoldoende maatregelen hebben genomen om een einde te maken aan het structurele geweld tegen vrouwen in Ciudad Juarez.

Wat kunt u doen? Ga naar de site van Amnesty International en meld je aan voor het actienetwerk. Meer informatie over deze actie.

Tekst van de petitie:

Your Excellency,

I wish to express my concern for the safety of Adriana Sarmiento Enriquez, who was last seen in Ciudad Juarez on 18 January and call on you to ensure a rapid and effective police operation to investigate her disappearance and to establish her whereabouts.

Full, effective and impartial investigations into all cases of women who have been murdered or gone missing in Chihuahua state should be conducted. These investigations should be able to enjoy the full collaboration of municipal, state and federal institutions.

Finally I am calling on you to take effective steps to prevent, investigate and punish violence against women in Chihuahua State and hold to account all officials implicated in acts of negligence or omission of previous investigations into violent crimes against women.

I thank you for your attention.

Yours sincerely,

KB.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.