Kolen onder vuur in de VS?

De Amerikaanse Supreme Court bepaalde in april 2007 dat CO2 een vervuilende stof is, waarvan de uitstoot door de EPA (Environmental Protection Agency) gereguleerd moet worden. De gevolgen van deze uitspraak beginnen in de VS langzaam duidelijk te worden. Steeds meer Amerikaanse staten geven aan geen nieuwbouw van kolencentrales te willen zolang er geen regulering van CO2 emissies is. Ook het verzet van onderaf neemt toe.
In 2007 zijn 59 van de 151 plannen voor nieuwbouw van kolencentrales afgewezen door de vergunningverlener, of teruggetrokken door de initiatiefnemers. Tegen zo’n 50 nieuwbouwplannen lopen nog bezwaarprocedures. In Texas zijn de plannen voor kolenenergie inmiddels (deels) vervangen door plannen voor 23.000 MW aan windenergie. Volgens een artikel van Lester Brown op People & Planet zijn de belangrijkste redenen voor de protesten tegen kolencentrales:

  1. Klimaatverandering
  2. Luchtvervuiling en bijbehorende gezondheidsschade

Daarnaast spelen ook de stijgende constructiekosten voor kolencentrales een rol bij het uitstellen of afblazen van nieuwbouw. De Afwijzing van de vergunning kan ook veroorzaakt worden door onvoldoende aandacht voor alternatieve manieren om aan de vraag te voldoen, zoals door energiebesparing.

Een factor waarvan ik verwacht dat die in de VS vanaf 2008 ook mee zal gaan spelen is dat een aantal grote Amerikaanse banken heeft aangegeven de uitstoot van broeikasgassen voortaan mee te nemen in hun investeringsbeslissingen.

Meer informatie:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: