Wat kan de gemeente doen om duurzame ontwikkeling te stimuleren?

Duurzame ontwikkeling staat al weer anderhalf jaar fors in de belangstelling. Waarbij vooral op lokaal gebied steeds meer initiatieven worden genomen. Een niet uitputtend overzicht van praktijkvoorbeelden is te vinden op de website van SenterNovem, of speur eens rond gemeentelijk deel van de SenterNovem-site.

Zelf denk ik dat gemeenten (en GroenLinks fracties) ruwweg in kunnen zetten op twee vormen van stimulering:

1) De eigen organisatie:

Duurzaam inkopen. De doelstelling voor gemeenten is 75% in 2010, waarom de lat niet wat hoger leggen? Er zijn al gemeenten die dat doen.

Duurzaam aanbesteden. Stel bv. eisen aan het OV-bedrijf dat je inhuurt, zoals de provincie Gelderland heeft gedaan bij de Valleilijn. Of kies voor een schoner wagenpark. Als TNT op proef met elektrische vrachtwagens en bestelbussen kan rijden, waarom kan de plantsoenendienst dat dan niet? Bij de Floriade in Venlo willen ze de pendelbussen zelfs op zonne-energie laten rijden.

Zet in op energiebesparing bij gemeentelijk vastgoed, openbare verlichting en het vastgoed van aan de gemeente verwante organisaties (zoals scholen en welzijnsorganisaties). Waarom bv. geen grootschalige toepassing van LED-lampen voor de openbare verlichting en in gemeentelijke kantoren? Of kleine stadswindmolens op alle gemeente daken?

2) Bewoners en bedrijven:

Help bewoners en bedrijven met duurzaam leven, duurzaam ondernemen. Stel bv. waar mogelijk eisen bij nieuwbouw en renovatie van woningen en bedrijven.

Decentrale opwekking van elektriciteit kan ook helpen. Bv. kleinschalige windopwekking met kleine windmolens. Misschien dat deze minder energie opleveren dan de joekels die in de weilanden en offshore staan, maar de maatschappelijke weerstand ertegen is denk ik een stuk minder (zolang ze weinig geluid maken). Een aantal voorbeelden van kleine windmolens zijn te vinden bij: Fortis Windmolens, Pyrosolar, Urban Wind, Renewable Devices, Windsave, De Archimedes. Je kan bv. windmolens op hoge gebouwen stimuleren of zorgen dat bestaande vergunningsprocedures zo min mogelijk problemen opleveren voor kleinschalige energieopwekking m.b.v. kleine windmolens of zonne-energie. Of zoek samenwerking met sterkere financiële partners, zoals banken of energiebedrijven. In de VS zoeken banken en fabrikanten van zonnecellen momenteel gezamenlijk naar manieren om de thuismarkt voor zonne-energie van de grond te tillen (zie het artikel Battle for Home Solar Financing Begins op Greentechmedia).

Of zorg als gemeente zelf voor een financiële prikkel om duurzame maatregelen te nemen, zoals Groningen en Rotterdam doen. SenterNovem heeft een overzicht van mogelijke financiële instrumenten voor gemeenten ter stimulering van duurzaamheid en de voor- en nadelen van de verschillende opties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: