De hele milieubeweging lijkt zich nog te storten op de techniek van gisteren op het stroomverbruik van verlichting te reduceren: spaarlampen, inmiddels ruim 25 jaar op de markt. Gelukkig zijn er elders in de wereld ook kleine stapjes voorwaarts richting de techniek van nu: LED. Bovendien hebben we inmiddels ook minstens twee Nederlandse producenten van LED-verlichting: Lemnis Lighning en Philips (toch belangrijk in het kader van Trots op Nederland, of Leve Nederland zoals GroenLinkser het noemen).
Volgens LEDcity hebben de eerste drie steden in de VS aangekondigd om over te stappen op LED-verlichting voor hun openbare verlichting. Dit zijn Ann Harbor, Austin en Raleigh. Ook Toronto in Canada en Tianjin in China zijn ermee bezig. Dan kan Nederland toch niet achterblijven? Waar blijven de initiatieven in steden met een forse GroenLinks vertegenwoordiging, zoals Wageningen, Nijmegen, Den Haag, Amsterdam? Rotterdam heeft al een eerste succesvolle proef gedaan met openbare LED-verlichting. Nu nog de uitrol. De proef in Rotterdam is uitgevoerd door Lemnis Lightning en Imtech.
Of is dit het overschakelen op LED verlichting om energie (EN geld) te besparen teveel op de praktische bedrijfsvoering gericht, waar een gemeenteraad zich niet mee wenst te bemoeien? Zeg maar dezelfde discussie als met het gebruik van open standaarden en open source software?
In mijn ogen is forse energiebesparing een van de meest praktische bijdrage aan de Kappen met Kolen campagne voor gemeenteraadsleden, buiten het overschakelen op groene stroom voor de gemeente.
Geef een reactie