Waar blijft de eerste Nederlandse LED city?

De hele milieubeweging lijkt zich nog te storten op de techniek van gisteren op het stroomverbruik van verlichting te reduceren: spaarlampen, inmiddels ruim 25 jaar op de markt. Gelukkig zijn er elders in de wereld ook kleine stapjes voorwaarts richting de techniek van nu: LED. Bovendien hebben we inmiddels ook minstens twee Nederlandse producenten van LED-verlichting: Lemnis Lighning en Philips (toch belangrijk in het kader van Trots op Nederland, of Leve Nederland zoals GroenLinkser het noemen).

Volgens LEDcity hebben de eerste drie steden in de VS aangekondigd om over te stappen op LED-verlichting voor hun openbare verlichting. Dit zijn Ann Harbor, Austin en Raleigh. Ook Toronto in Canada en Tianjin in China zijn ermee bezig. Dan kan Nederland toch niet achterblijven? Waar blijven de initiatieven in steden met een forse GroenLinks vertegenwoordiging, zoals Wageningen, Nijmegen, Den Haag, Amsterdam? Rotterdam heeft al een eerste succesvolle proef gedaan met openbare LED-verlichting. Nu nog de uitrol. De proef in Rotterdam is uitgevoerd door Lemnis Lightning en Imtech.

Of is dit het overschakelen op LED verlichting om energie (EN geld) te besparen teveel op de praktische bedrijfsvoering gericht, waar een gemeenteraad zich niet mee wenst te bemoeien? Zeg maar dezelfde discussie als met het gebruik van open standaarden en open source software?

In mijn ogen is forse energiebesparing een van de meest praktische bijdrage aan de Kappen met Kolen campagne voor gemeenteraadsleden, buiten het overschakelen op groene stroom voor de gemeente.

 1. Hierbij wil ik graag reageren op het bovestaande stukje over openbare LED verllichting.
  Ik ben het er helemaal mee eens dat er in Nederland nu eens een stad op dorp wakker word en het aandurft om al hun straten met LED te verlichten.
  Graag wil ik u er ook van op de hoogte brengen dar gemeente Brummen( gelderland) onlangs ook een straat verlicht heeft met LED armaturen van RUUD Lighting uit Amerika.
  Deze armaturen zijn geleverd door ons bedrijf LICHT & LEDTECHNIEK NEDERLAND uit Brummen
  Wij zijn momenteel in Nederland bezig met diverse gemeenten om proefprojecten te starten.
  ook zijn wij in de kassen actief om daar LED te promoten.
  Voor meer info over ons bedrijf kunt u ons altijd bellen natuurlijk.
  Ons telefoonnummenr is 0575-525549 en onze website is http://www.lichtenledtechnieknederland.com

  Like

 2. Volgens mijn bronnen zijn ze in Den Haag bezig met een LED licht museum. Het is ongeveer 2000 m2 aan LED verlichting. De moeite waard dus. Groeten Licht Specialist. http://www.lichtenverlichting.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: