Nederlandse vissers willen MSC keurmerk

In de Groene Amsterdammer van deze week (alleen leesbaar met abonnement) aandacht voor Nederlandse staand-wantvissers, die op tong vissen. De groep van zo’n 60 Nederlandse staand-wantvissers wil het keurmerk van de Marine Stewardship Council aanvragen.

Het MSC-keurmerk stelt o.a. eisen aan de omvang van de visvangst en eist dat vissers rekening houden met het hele ecosysteem in het vangstgebied. Als de Nederlandse staand-wantvissers het MSC-keurmerk krijgen voegen ze zich bij een zeer select groepje van vissers dat wereldwijd het MSC-keurmerk bezit.

In het artikel stelt kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren dat het MSC-keurmerk niet voldoet, omdat er geen rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. Volgens haar komen er teveel bruinvissen in de netten terecht, volgens de vissers gebeurd dat niet bij hun vangstmethode. De vissers durven het aan om dat onafhankelijk te laten keuren door de MSC-organisatie en laten onderzoek doen naar manieren om de bijvangst (verder) te beperken, maar voor Ouwehand is dat niet voldoende. Zij wil regie van de overheid, want de consument kan het niet alleen.

Bij het lezen van het artikel kreeg ik een deja vu gevoel, naar het debat van afgelopen maandag. Ik vraag me af waarom niet? Op de site van MSC staat een keurige een lijst met winkels en producten met MSC-keurmerk in Nederland. Daar staan zes supermarktketens op:

  • Lidl
  • COOP
  • Deka markt
  • Plus
  • Hoogvliet
  • Deen supermarkten

Waar is Albert Heijn in dit rijtje?

Dat dierenwelzijn ontbreekt lijkt me geen reden voor extra overheidstaken, dat lijkt me nu juist een uitgelezen reden voor NGO’s op het gebied van dierenwelzijn en milieu om zich tegen de ontwikkeling van de eisen van het MSC-keurmerk aan te gaan bemoeien. Het is tenslotte van ook ontstaan als een private samenwerking tussen het WNF en Unilever.

Ik zou zeggen: toejuichen dat Nederlandse vissers het MSC-keurmerk willen aanvragen! Ik verbaas me er over dat milieuorganisaties bij hout al jaren alle Gamma’s en Praxissen plat lopen op zoek naar hout zonder FSC-keurmerk, terwijl ze voor vis genoegen nemen met slappe aftreksels van een keurmerk, zoals de Goede Vis Gids of de viskalender (waar de NRC vandaag een artikel over heeft).

Update 26-4-08: De NRC heeft op 25 april ook een artikel over de staand wantvisserij gepubliceerd:

Vissen kan ook zonder vernielde zeebodem

0 gedachten over “Nederlandse vissers willen MSC keurmerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.