Verplichte kost voor managers…

… en voor Tweede Kamer-leden met onderwijs en zorg in de portefeuille.

Afgelopen week heb ik het boek Eckart’s Notes van Eckart Wintzen, dat ik al sinds december in de kast heb staan, eindelijk gelezen. Had ik dat maar eerder gedaan. Wat een genot tussen alle standaard management prietpraat!

Het boek is vlot en met humor geschreven. In het boek beschrijft Wintzen de fijne kneepjes van de managementstijl van zijn bedrijf BSO/Origin (is dat tegenwoordig Ordina?). Waarbij wat hij de celstructuur noemt centraal staat. Het komt er op neer dat je de afdelingen klein en overzichtelijk houdt, bij groei splits je de cellen simpelweg in twee. Zoals het in de natuur ook al miljoenen jaren gaat (als Darwin het goed had, als je de bijbel gelooft is dat wat korter).

Iedere cel is zelf verantwoordelijk voor omzet, klanten, kosten en de volledige bedrijfsvoering. Dus geen centrale inkoopafdeling, geen wagenparkbeheerders en geen shared service centres die momenteel zo hip zijn. En dan toch een bedrijf met 10.000 medewerkers opbouwen… Eeuwig zonde dat Wintzen is overleden voordat hij dit boek veel steviger als de nieuwe heilige graal voor managers heeft weten te promoten.

Ik heb al eerder de huiswerkparadox beschreven, daarom een ander citaat over vertrouwen:

“Never trust anybody, not your business partners, not your board members, not your secretary”

buldert het advies van Donald Trump door de luidsprekers van het congres voor jonge ondernemers in Dubai.

(…)

Vertrouwen is waar het allemaal om draait bij het celconcept. De celdirectie wordt immers de ‘boze buitenwereld’ van de markt in gestuurd met de opdracht het budget te halen. En mag dat doen op zijn eigen manier voor zover dat binnen de standaards past.

(…)

Zonder vertrouwen krijg je nooit een echte celorganisatie, maar dat wil niet zeggen dat je dan niet een succesvol bedrijf kunt runnen. Donald Trump is daar een prachtig voorbeeld van.

(…)

Twee ‘scholen’ dus, die van Donald en die van Eckart. Je mag zelf kiezen waar je je het meeste bij thuis voelt

Doe mij maar de Eckart school 🙂 Nu de politiek nog overtuigen, of toch maar zelf gaan ondernemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: