Waar blijft de gouden rijst?

Gouden toekomst voor gouden rijst? – GeenCommentaar.nl

Het had hét succesverhaal moeten worden onder de genetische gewassen: gouden rijst. Niet ontstaan in de labs van Monsanto of Syngenta om de winst op te krikken, maar een ideel project bedoeld om het vitamine-A-tekort onder armen in Azië te bestrijden door beta-caroteen door rijst te laten maken. Maar acht jaar nadat Ingo Potrykus, één van de twee leidende wetenschappers in het project, op de voorpagina van Time stond is er nog steeds geen gouden rijst op de markt.

Science zocht het uit en komt tot de conclusie dat gouden rijst nog veelbelovender is dan tien jaar geleden, dit komt door verbeteringen en de ontdekking dat beta-caroteen veel beter door het lichaam wordt opgenomen dan gedacht.

Waarom het dan nog steeds het lab niet uit is? Onder andere Greenpeace blokkeert de marktintroductie via een uiterst effectieve mediacampagne. Terwijl commerciële gentechgewassen inmiddels wel in opmars zijn. De Monsanto’s van deze wereld hebben dus minder last van de anti-gentech campagnes dan arme mensen met een gebrek aan voedingsstoffen.

Ik hoop dat Potrykus gelijk heeft met zijn idee dat een grote publieksvoorlichtingscampagne de uiteindelijke acceptatie van genetisch gemodificeerde gewassen kan bewerkstelligen. Dat scheelt een heleboel kinderen die blind worden en/of dood gaan.

Gouden rijst verandert weinig aan de scheve verdeling van voedsel in de wereld, maar daar kunt u zelf wat aan doen door minder vlees te eten… Dat doe ik ook al meer dan 10 jaar tot volle tevredenheid.

 1. Beste Krispijn,

  Gouden rijst… het is geen échte oplossing voor het vitaminie A tekort bij kinderen en je gaat sleutelen aan één van de grootste voedingsstoffen van de wereld. Kortom; helemaal geen goed idee.

  Gouden rijst en vitamine A: De rijst die oorspronkelijk is ontwikkeld, kon slechts voor een deel in de vitamine A-behoefte van een mens voorzien. Volgens onderzoek voorziet gouden rijst (in een normaal dagelijks portie) in 10-20% van de dagelijkse behoefte. Om door gouden rijst voldoende vitamine A binnen te krijgen zou een persoon zo’n twee tot tien kilogram rijst per dag moeten nuttigen! Nieuwere varianten leveren iets meer Vitamina A op, maar nog altijd veruit onvoldoende.
  Daarbij is het zo dat Vitamine A voornamelijk wordt opgenomen wanneer het in combinatie met vetten wordt gegeten. De armste mensen hebben vaak niet meer dan een handjevol droge rijst en geen aanvullend vet eten. Wat betekent dat de pro-vitamine A niet wordt omgezet in vitamine A. Het is dan eigenlijk zinloos om speciaal gouden rijst te eten.

  Daarbij komen nog de risico’s die uitkruising met natuurlijke varianten kan opleveren. Als deze uitkruising plaatsvindt is dit onomkeerbaar! Hetgeen in het ergste geval zou kunnen betekenen dat de soorten diversiteit afneemt en soorten zelfs geheel verdwijnen. Dat is in mijn ogen een onaanvaardbaar risico.

  Het probleem van een Vitamine tekort is in hoofdzaak een probleem van de voedselverdeling en de vrijhandel. Dat zouden we eens aan moeten pakken in plaats van risico’s te nemen met de voedelveiligheid en de biodiversiteit.

  Overigens, ook de grote commerciële bedrijven hebben er last van. het onderzoek in Nederland heeft jaren stil gelegen vanwegen de maatschappelijke druk.

  Het moge duidelijk zijn dat ik een totaal andere visie heb op dit punt.

  Hartelijke groeten

  Like

 2. Paul,

  Raar argument over kruisen en sleutelen aan moeder natuur. Het kruisen van soorten is al zo oud als de weg naar Rome, het sleutelen aan soorten dus ook. Of geloof je dat er in de natuur koeien bestaan die het hele jaar melk kunnen geven? Muilezels zijn ook een vorm van gentech, maar dan met houtjetouwtje middelen, zonder zicht op het eindresultaat. Denk aan de killer bee, da’s ouderwets kruisen van soorten met bijbehorende ellende.

  Als je het stuk uit Science zou lezen is je stelling over voldoende vitamine A binnen krijgen achterhaald en niet meer gestoeld op de feiten. De nieuwe variant produceert 23 keer meer beta caroteen in zijn zaden. Dat betekent dat een kind aan 72 gram rijst per dag voldoende heeft, zelfs met de oude omzet factoren. Die inmiddels ook achterhaald zijn. Dat lijkt me een haalbare hoeveelheid, zelfs in vluchtelingenkampen.

  Naar mijn mening is de omvang van het probleem dusdanig groot dat je moet inzetten op meerdere sporen, bepaalde gentech oplossingen vormen een van die sporen. Met alleen roepen dat het anders moet kom je er niet

  Met vrijhandel is weinig mis, zie mijn blog over de geneugten van internationale handel. Het grote probleem van de landbouw is nu juist dat er geen enkele vrijhandel plaats vind. Wij beschermen onze boeren met subsidies en dumpen de overschotten op de wereldmarkt, terwijl de boeren in armere landen juist te weinig geld krijgen om de prijzen voor de stadsbevolking laag te houden. Het wegnemen van deze verstorende subsidies zou prioriteit een moeten zijn als het gaat om voedselverdeling.

  Ook kun je zelf zaken aanpakken door bv. minder vlees te eten, want de combinatie van de ethanolsubsidies in de VS en de Europese vraag naar goedkope granen voor ons vee is een van de achterliggende mechanismen achter de huidige stijging van voedselprijzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: