China

1 Mei, de dag van de arbeid, lijkt me een mooie dag om aandacht te besteden aan China. China blijft een wonderbaarlijk land, een grootmacht bezig om haar vertrouwde plaats in de wereldorde terug op te eisen na een paar eeuwen minder aanwezigheid op het wereldtoneel.

De afgelopen 20 jaar is China de fabriek van de wereld geworden en in toenemende mate wordt China ook de financier van de wereld. Daarbij rukken Chinese bedrijven op van toeleverancier voor Westerse multinationals naar een plek als zelfstandig merk, met als bekendste voorbeeld Lenovo dat de pc- en laptopdivisie van IBM heeft overgenomen. In de financiele wereld merken vooral de banken dat China opkomt. Chinese investeerders zijn bv. Citybank te hulp geschoten, maar ook ons eigen Fortis heeft met de verzekeraar Ping An een Chinese grootaandeelhouder. China koopt zich ook in bij grondstoffenproducenten als Total.

Olympische spelen

De kroon op de terugkeer van China op het wereldtoneel zijn naar mijn mening de Olympische Spelen in Peking deze zomer. Ooit toegekend onder verwijzing naar de positieve invloed die zo’n internationaal evenement kan hebben op de mensenrechtensituatie in China. Nu puntje bij paaltje komt vindt de voorzitter van het Internionaal Olympisch Comite (IOC) uiteraard dat sport en politiek weinig met elkaar van doen hebben en dat de protesten zinloos zijn en moeten stoppen. Nu nam het IOC het in het verleden ook niet zo nauw met regels, dus daar trek ik me weinig van aan.

Bovendien heeft China in de jaren zestig sport zelf gebruikt om de poorten te openen en de banden met het buitenland weer aan te halen. De NOS had daar afgelopen weken een mooie rapportage over in het journaal (helaas geen link van). Dat maakt het voor de Chinese overheid lastig om vol te houden dat er geen link is tussen politiek en sport.

De mensenrechtensituatie houdt zacht gezegd nog steeds niet over in China, zo kreeg ik gisteren nog een bericht van de Hong Kong Journalists Association dat een aantal voorvechters van vrije meningsuiting Hong Kong niet inmogen. Ook Amnesty International is niet te spreken over de mensenrechtensituatie in China of over het aantal ter dood veroordeelden.

Wat mij betreft tijd dat de voorzitter van het IOC en de andere leden wat leiderschap tonen.

Hoopvolle ontwikklingen?

Buiten de slechte mensenrechtensituatie zijn er in China zeker een paar hoopvolle ontwikkelingen op milieugebied. Op milieugebied begint China behoorlijke ambities te formuleren. China is wereldwijd al de grootste speler in windenergie en heeft de ambities onlangs verder opgeschroeft. Daarnaast is China bezig aan een grote inhaalslag op het gebied van zonne-energie, volgens sommige rapporten is China inmiddels de grootste fabrikant van zonnecellen. China kijkt inmiddels ook naar algen om de energiehonger van haar economie en bevolking te stillen.

Dat neemt niet weg dat de toestand van het milieu in China in grote delen dramatisch is (zie bv. de NRC rapportage van 26 april 2008 of het MNP rapport over de luchtkwaliteit in Peking). Toch behalen activisten inmiddels de eerste successen in de strijd tegen milieuvervuiling en gaat China formeel meer ruimte bieden voor inspraak bij het maken van regelgeving. Als het gebruik maken van deze rechten er toe leidt dat je naar een ‘heropvoedingskamp’ mag blijft dat een papieren verbetering.

Conclusie

Vooralsnog lijkt er geen sprake van eerlijke of milieuvriendelijke Olympische Spelen, gelet op de smog in Peking en de toestand van de mensenrechten. GeenCommentaar heeft dan ook groot gelijk dat protesten tegen China door moeten gaan. Deze zomer zijn alle ogen op China gericht, er komt de komende 10 jaar geen beter moment om duidelijk te maken dat mensenrechten en een schoon milieu meer zijn dan Westerse stokpaardjes.

De komende dagen zal Amnesty wederom actie voeren, zowel op 3 mei voor de dag van de persvrijheid als op 5 mei (bevrijdingsdag). Gezien het aantal politieke gevangen  in China zal ik daar zeker aan mee doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: