Marokkanen werken zelfs op zondag…

… Rotterdammers werken alleen als Feyenoord gelijk speelt. Als Feyenoord verliest zijn ze ziek van verdriet, en als ze winnen zijn ze ziek van de drank. Dat is gekscherend de opvatting van de voormalige voormannen van beschuitfabriek Hooimeijer in de documentaire Aan ons den arbeid van Jeroen van Bergeijk. Ook bij de directeur, de vader van de regisseur, geen overtogen wordt over het arbeidsethos van de Marokkaanse gastarbeiders, zonder hen was de fabriek in de jaren zeventig al gesloten wegens gebrek aan personeel.

Het motto was toen: ga eerst maar werken, misschien leren we je de taal ooit nog. Ook het aantal overuren dat de mannen draaiden is bewonderenswaardig, maar niet meer van deze tijd. Let als je kijkt ook op de omschrijving van het afkalvende arbeidsethos, de voormannen omschrijven dat als vernederlandsen…

De film geeft een mooi tijdsbeeld van een periode dat Nederland blij was met alle werkkrachten die we konden halen, terwijl de subsidies voor emigratie van Nederlanders niet lang daarvoor afgeschaft waren. Dat is nog niet zo heel lang geleden, zo oud ben ik tenslotte niet. Wat meer aandacht en respect voor die bijdrage van de eerste generatie Marokkanen (en andere immigranten) aan Nederland kan geen kwaad.

Meer info: Weblog Jeroen van Bergeijk, Alles wat je altijd wilde weten over ‘Aan ons den arbeid’ en meer… en Holland Doc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: