MyC4

Gisteren heb ik tijdens een bijeenkomst over UN Global Compact kennis gemaakt met het fenomeen MyC4.com. In Nederland omarmt door Hivos.

MyC4 is een vorm van peer to peer microkrediet, waarmee je ondernemers in Afrika aan geld voor hun bedrijf kunt helpen tegen een rentetarief dat je zelf bepaalt. Enige adder onder het gras: er is een maximum rentepercentage en andere investeerders kunnen je verdrijven door minder rente te vragen…

De site werkt goed, maar is nog in beta. Op Facebook loopt een actie om 10.000 investeerders te krijgen voor 1 juli 2008 en ook op verschillende sociale netwerksites zijn inmiddels groepen aangemaakt voor MyC4. Vandaag heb ik ook een Hyves aangemaakt.

De Afrikaanse ondernemers worden door lokale partnerorganisaties aangedragen, vooralsnog komen de ondernemers enkel uit Kenya, Uganda en Ivoorkust. Je kunt per project zien wat het plan is, vaak inclusief de verwachte opbrengst, kosten en winst.

Je kan zelf kiezen of je met naam of anoniem een bod wil uitbrengen. Je kunt via je Paypal account geld storten, of door geld over te maken naar de rekening van MyC4 in Denemarken.

Ik heb vandaag ook een account gemaakt en drie ondernemers uitgezocht om in te investeren. Niet met veel geld, maar hopelijk voldoende om de ondernemers een stukje op weg te helpen. Het is nog even afwachten of ik ook daadwerkelijk geaccepteerd wordt, aangezien er altijd nog iemand kan zijn die met een lager rentepercentage genoegen neemt…

Op MyC4stats.com zijn ook allerlei statiskieken te vinden om te zien waar je je geld het best in kan steken. Als je niet zelf wilt zoeken naar investeringsmogelijkheden kun je het ook doen via Fair Spirit. Dat kan in de vorm van een lening, of in de vorm van een gift. Fair Spirit heeft inmiddels een behoorlijke portfolio opgebouwd, die je kan vinden bij hun profiel.

 1. Krispijn,

  Vandaag voor het eerst kennisgemaakt net MyC4. Herken veel van je blog.

  Enige twijfel die ik heb is hoe krijg je geld weer terug op je (Nederlandse) lopende rekening. Ik heb 300 euro gestort op MyC4 (kostte 11 euro aan creditcardsponsoring) ik vermoed dat bij het terugstorten weer rekening moet worden gehouden met een dergelijke opslag.

  Heb ij hier ervaring mee?

  Richard

  Like

 2. @RIchard

  Hoi Richard,

  Zeer zeker. Maak gebruik van de Europese interne markt. MyC4 heeft een Deense bank met een Ierse rekening voor internationale accounthouders.

  Aangezien Nederlandse banken over het algemeen consumenten geen geld rekenen voor binnenlands betalingsverkeer, mogen ze dat ook niet voor betalingsverkeer binnen de EU. Als ze wel een bedrag rekenen mag een EU betaling voor consumenten naar mijn weten niet duurder zijn dan nationale betalingen (lang leve de dienstenrichtlijn 😉

  De instructie van hun website (nogal verstopt onder de creditcard mogelijkheid):

  International Euro Account Transfer
  You can upload money using our Euro account (Ireland) and it’s free*!
  This service is only available for bank accounts from EU countries.

  PLEASE PUT YOUR FULL NAME AND E-MAIL ADDRESS IN THE MESSAGE SPACE – IN ORDER FOR US TO TRACK YOUR TRANSFER!

  Account holder: MYC4 A/S
  IBAN: IE18DABA95197950000299
  SWIFT: DABAIE2D

  Note: It is required that the transfer is an EU 2560-transfer. [KB: dat is volgens mij een normale overboeking met delen van de kosten tussen betaler en ontvanger]

  *MYC4 charges no fee for these transactions but we cannot guarantee that your bank will also charge no fee.

  Geld terug storten naar je eigen rekening is op dit moment nog een kwestie van een email sturen aan hun support afdeling met het verzoek om het geld naar je rekening over te maken. Dat kost je dus geen 11 euris.

  PS Succes met investeren! Tip: spreid je risico door niet al je geld op 1 ondernemer in te zetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: