Trots op Nederland: Access to Medicine Index

De Access to Medicine Index is eindelijk gepresenteerd. De Nederlander Wim Leereveld is er jaren druk mee geweest, maar nu staat ie eindelijk online. Toch stoer dat een Nederlander met zo’n initiatief de farmaceutische industrie beweegt tot meer openheid en transparantie. Waarmee als het doel gehaald wordt meer mensen toegang krijgen tot goede en betaalbare medicijnen. Bovendien wordt niet alleen gekeken naar het gratis of goedkoop weggeven van medicijnen in arme landen, maar ook of een bedrijf bv. onderzoek doet naar zogenaamde ‘neglected diseases’. Een overzicht van de criteria en weging is hier te vinden.

Ik hoop dat dit de Dow Jones Sustainability Indexe voor de farmaceutische industrie wordt. Zodat er meer pharmaceuten in het beleggingsuniversum van duurzame beleggingsfondsen komen.

De top 5 van de Access to Medicine Index:

1. GlaxoSmithKline (U.K.)
2. Novo Nordisk (Denmark)
3. Merck & Co. (NJ, USA)
4. Novartis (Switzerland)
5. Sanofi-Aventis (France)

Helaas geen Nederlands bedrijf in de top 5, maar veel farmaceutische industrie hebben we hier ook niet naar mijn weten. De Nederlandse branchevereniging (NEFARMA) is wel betrokken geweest. Daarnaast veel NGO’s (zoals Oxfam Novib, Hivos, ICCO en Cordaid), investeerders (SNS Reaal en Rabobank), bedrijven en overheden (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport & Ministerie van Buitenlandse Zaken). Daarnaast is er nog een hele trits aan bedrijven en organisaties betrokken geweest bij de totstandkoming van de index. De hele lijst kun je hier vinden.

0 gedachten over “Trots op Nederland: Access to Medicine Index”

  1. Goede bron en goed dat deze wereld open gaat. Nu klagen de apothekers over het verlies van inkomen en wie volgt. Behalve de farmaceuten hebben vooral de verzekeraars macht. Dat houdt ons allemaal in de grip. Voor een goede gezondheidszorg moeten de juiste medicijnen beschikbaar zijn, ongeacht de kosten. Geld verdienen over de rug van zieke mensen is verderfelijk.

    Jogys last blog post..Kraken

    Like

  2. Eens, maar ik kies liever een zonnig toekomstbeeld om bij weg te dromen: ooit zal alles open, duurzaam en sociaal rechtvaardig zijn. Mooie holle frasen, tenzij je ze langzaam weet in te vullen met concrete maatregelen.

    Over de politiek had Marc Chavannes vorige week in de NRC een interessant artikel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.